Gluten a zdrowie – najnowsze doniesienia. Zapraszamy na Konferencję

logo_pol_stow_transpokladka_informator_9.09.16Zapraszamy na Konferencję ‚YOUR DIET, YOUR HEALTH’, która odbędzie się 9 września 2016 r w hotelu Sofitel Victoria w Warszawie z okazji 30 zjazdu AOECS. Wykłady będą prowadzone w języku angielskim, ale tłumaczone symultanicznie na język polski dla wszystkich zainteresowanych. Zapewniamy ciekawe prezentacje wybitnych specjalistów, możliwość dyskusji, materiały w języku polskim i angielskim, certyfikaty dla wszystkich uczestników Konferencji, bezglutenowe przerwy kawowe i lunch w restauracji Sofitelu, Kitchen Gallery.

Zapraszamy wszystkie osoby zainteresowane tematyką diety bezglutenowej i wpływu glutenu na zdrowie.

Program Konferencji

  • 8:00 – 9:00   Rejestracja uczestników
  • 9:15 – 9:30    Otwarcie Konferencji
  • 9:30 – 10:10  Przepuszczalność jelitowa – jak bardzo gluten może wpływać na nasze zdrowie?dr n. med. Maciej Hałasa, Katedra Fizjopatologii, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • 10:10 – 10:50 Łowcy mikrobów – w kierunku medycyny spersonalizowanej w celiakii – dr n. med. Wojciech Marlicz, Klinika Gastroenterologii, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • 10:50 – 11:00 Dyskusja
  • 11:00 – 11:20  Przerwa kawowa
  • 11:20 – 11:55  Gluten, dieta a choroby autoimmunologiczne – Małgorzata Desmond, Institute of Child Health, University College London, Klinika Padiatrii Centrum Zdrowia Dziecka, Una Medica, Centrum Medycyny Funkcjonalnej i Stylu Życia
  • 11:55 – 12:20 Prebiotyki i probiotyki jako składniki diety bezglutenowej – dr inż. Urszula Krupa-Kozak, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności, Polska Akademia Nauk w Olsztynie
  • 12:20 – 12:45 Bezglutenowe, zdrowe i odżywcze – naturalne produkty w diecie bezglutenowej – dr inż. Joanna Myszkowska-Ryciak, Katedra Dietetyki, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW
  • 12:45 – 13:00 Dyskusja
  • 13:00 – 14:00 Lunch w restauracji Kitchen Gallery
  • 14:00 – 14:35 Dodatki do żywności bezglutenowej – bezpieczne i zdrowe? – dr inż. Joanna Rachtan-Janicka, Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW
  • 14:35 – 15:00 Amarantus i quinoa – złoto Inków – dr inż. Danuta Gajewska, Katedra Dietetyki, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW
  • 15:00 – 15:10 Dyskusja
  • 15:10 – 15:30 Przerwa kawowa
  • 15:30 – 16:00 C2H5OH a gluten – dr inż. Katarzyna Świąder, Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW
  • 16:00 – 16:30 Prawo a gluten w praktyce – czy żywność bezglutenowa jest naprawdę bezpieczna?Susanna Neuhold, Food Area National Manager, Italian Coeliac Association
  • 16:30 – 16:50 Mąki naturalnie bezglutenowe – czy zawsze bezpieczne dla osób z celiakią? Perspektywa producenta
  • 16:50 – 17:00 Dyskusja i wręczenie certyfikatów dla uczestników konferencji

Opłata konferencyjna wynosi 290 zł (260 dla członków Polskiego Towarzystwa Dietetyki). W ramach opłaty zapewniamy pełen catering (bezglutenowe przerwy kawowe plus lunch w Kitchen Gallery Sofitel Restaurant) oraz materiały konferencyjne (w języku polskim i angielskim) i certyfikat uczestnictwa w konferencji. Zakończyliśmy zbierać zgłoszenia na konferencję.

Patronat nad konferencją AOECS objęła Prezydent m.st. Warszawy Hanna Gronkiewicz-Waltz, European Lifestyle Medicine Organization, Polskie Towarzystwo Dietetyki oraz Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.

honor_patr_pol_outl ELMO Logo  logoooo-PTD logo SGGW

Patronat medialny: tygodnik WPROST

logo Wprost

Program Konferencji (w jęz. polskim i ang.)

program_ang program_pol

Serdecznie zapraszamy!

Partnerzy Konferencji

fria_  Schaer_Logo neu_CMYK_200dpi Hochauflösung   balviten  

Amarello_LOGO_RGB  1243_CPW_11 CORN FLAKES LOGO Vector  ANITA LOGO_RGB    Glutenex_nowe   logo szarlat   image description  logo WCB-WOT   soligrano   Oetker logo   rsz_lightbox_logo    Diagnostyka   bezgluten logo haslo ang RGB 2   logo_ALABlaboratoria_średnie

Gluten a zdrowie – najnowsze doniesienia. Zapraszamy na Konferencję