Gluten, celiakia i zdrowie – relacja z konferencji ‚Your diet, your health’ w Warszawie

okladka_informator_9.09.16W tym roku w dniach 8 – 11 września nasze Stowarzyszenie było gospodarzem jubileuszowego 30. Walnego Zgromadzenia Association of European Coeliac Societies (AOECS). Częścią zjazdu była zorganizowana przez nas 9 września międzynarodowa konferencja ‚Your diet, your health’. Wydarzenie  zgromadziło w warszawskim Sofitelu ponad 250 uczestników – osoby na diecie bezglutenowej, lekarzy, dietetyków, przedstawicieli producentów bezglutenowej żywności, laboratoriów diagnostycznych i organizacji zrzeszających dietetyków.

Bardzo dziękujemy Pani Prezydent m.st. Warszawy Hannie Gronkiewicz-Waltz za objęcie konferencji honorowym patronatem. Podziękowania kierujemy również do European Lifestyle Medicine Organization, Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW za patronat merytoryczny nad konferencją oraz do tygodnika WPROST za wsparcie medialne. Efektem współpracy z WPROST był kolejny tekst na temat celiakii i glutenu, który ukazał się tydzień po konferencji.

Ciekawe prezentacje

Interesujące wykłady oraz obecność naszych Partnerów były pretekstem do międzynarodowych dyskusji, które toczyły się nie tylko w sali wykładowej, ale również w kuluarach i w hotelowej restauracji Kitchen Gallery, która tego dnia była całkowicie wolna od glutenu.certyfikat_09.09.16
wyklad W sali wykładowej hotelu Sofitel Victoria w Warszawie spotkali się słuchacze z Polski i z kilkudziesięciu krajów Europy. Gościliśmy również przedstawiciela bezglutenowej społeczności z Pakistanu. Wykłady tłumaczono symultanicznie z języka angielskiego na polski, a ich streszczenia w obu językach znalazły się w informatorze konferencyjnym. Cieszymy się, że tematyka prezentacji wzbudziła duże zainteresowanie wśród polskich lekarzy i dietetyków, którzy aktywnie uczestniczyli w dyskusjach i z pewnością nowe informacje wykorzystają w codziennej praktyce.  Uczestnictwo w konferencji zostało potwierdzone stosownym certyfikatem.

 sala1 wyklad2 wyklad3

Gluten i jego wpływ na zdrowie

Pracując nad tematami do konferencji skupiliśmy się głównie na diecie bezglutenowej i samym glutenie oraz jego roli w różnych schorzeniach, nie tylko w celiakii. Serdecznie dziękujemy naszym specjalistom, którzy wygłosili w języku angielskim bardzo interesujące wykłady:

  • dr n. med. Maciej Hałasa z Katedry Fizjopatologii Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie – „Przepuszczalność jelitowa – jak bardzo gluten może wpływać na nasze zdrowie?”;
  • dr n. med. Wojciech Marlicz z Kliniki Gastroenterologii Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie – „Łowcy mikrobów – w kierunku medycyny spersonalizowanej w celiakii;
  • Małgorzata Desmond  z Institute of Child Health, Uniwersity College London, Kliniki Pediatrii Centrum Zdrowia Dziecka, Una Medica – „Gluten, a choroby autoimmunizacyjne”;
  • dr inż. Urszula Krupa-Kozak z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie – „Prebiotyki i probiotyki  jako składniki diety bezglutenowej”;
  • dr inż. Danuta Gajewska  z Katedry Dietetyki, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW – „Amarantus i quinoa- złoto Inków”;
  • dr inż. Joanna Rachtan – Janicka z Katedry Żywności Funkcjonalnej , Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW – „Dodatki do żywności bezglutenowej – bezpieczne i zdrowe?;
  • dr inż. Joanna Myszkowska-Ryciak z Katedry Dietetyki, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW – „Bezglutenowe, zdrowe i odżywcze – naturalne produkty w diecie bezglutenowej”;
  • dr inż. Katarzyna Świąder z Katedry Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW – „C2H5OH, a gluten”;
  • Susanna Neuhold, Food Area National Manager, Italian Coeliac Association – „Prawo a gluten w praktyce. Czy żywność bezglutenowa jest naprawdę bezpieczna?”.

Oferta naszych Partnerów

Podczas konferencji gościliśmy kilkunastu producentów żywności bezglutenowej z Polski i z zagranicy. Naszymi głównymi Partnerami były firmy: Balviten, Schär oraz FRIA. Ich produkty były obecne nie tylko podczas konferencji 9 września, ale także podczas pozostałych dni zjazdu AOECS, serwowane podczas śniadań i przerw kawowych.

Schar2 Fria Balviten1 Nestle

Stoiska wszystkich firm, pełne różnorodnych bezglutenowych produktów cieszyły się dużymi zainteresowaniem uczestników, także gości zagranicznych. Obecne były zarówno międzynarodowe i bardzo znane koncerny, takie jak Nestlé i Dr.Oetker, które do szerokiej gamy swoich produktów włączyły niedawno licencjonowane produkty bezglutenowe, wzbudzając radość wśród bezglutenowców. Byliśmy dumni obserwując również polskie firmy, które dysponują tak bogatą i szeroką ofertę wyrobów bezglutenowych, nie odbiegającą niczym od standardów europejskich. Dziękujemy za udział w wydarzeniu firmom i markom: Amarello, Szarłat, Anita, Glutenex, Soligrano, Light Box i Bezgluten.

 Anita glutenex1 glutenex i Alab Oetker1 soligrano1 Diagnostyka1

Dziękujemy również producentowi bezglutenowych suplementów diety, firmie Sanprobi oraz dwóm laboratoriom diagnostycznym: ALAB oraz Diagnostyka, za przedstawienie swojej oferty pod kątem osób na diecie bezglutenowej oraz Polskiemu Stowarzyszeniu Dietetyków, wydającemu Polish Journal of Nutrition oraz Polskiemu Towarzystwu Dietetyki.

   szarłat1 bezgluten1 Amarello LIghtBox1

Na koniec dziękujemy pracownikom hotelu Warsaw Victoria Sofitel za profesjonalizm i indywidualne podejście do naszych bezglutenowych potrzeb, a także wszystkim osobom z naszego Stowarzyszenia, które aktywnie włączyły się w pomoc przy organizacji i przeprowadzeniu konferencji ‚Your diet, your health’. Bez tych wszystkich ważnych dla nas osób nie udałoby się nam zorganizować tak dużego i prestiżowego wydarzenia.

Zespół Stowarzyszenia