Podcast z Karolem Okrasą o blaskach i cieniach diety bezglutenowej

Na początku tygodnia obchodów 18 Międzynarodowego Dnia Celiakii (MDC) zapraszamy do wysłuchania podcastu Lidla Dobry temat, pt. Bez glutenu, czyli jak żyć na eliminacyjnej diecie. Bardzo szczerą rozmowę o życiu na diecie bezglutenowej z Małgorzatą Źródlak (prezeską Stowarzyszenia) oraz Pauliną Sabak-Huzior (wiceprezeską) przeprowadził prowadzący podcast Karol Okrasa.

„CeliakJa – moje życie z dietą bezglutenową” – w nasze hasło tegorocznego MDC idealnie wpasowują się wszystkie poruszone w trakcie godzinnej rozmowy tematy. Z humorem i bez lukru dyskutowaliśmy o wszystkim tym, co jest bliskie osobom na diecie bezglutenowej, z czym się mierzą, czego potrzebują. Cieszymy, się że nasz przekaz o wyzwaniach związanych z celiakią i codziennością na diecie bezglutenowej wysłałyśmy właśnie w tygodniu obchodów Dnia Celiakii w całej Europie.

O czym rozmawialiśmy?

  • Jak smakują produkty bezglutenowe?
  • Czy gluten jest szkodliwy dla wszystkich? Czy będziemy mieć lek na celiakię?
  • Skoro produkty bezglutenowe są dla nas lekarstwem, musimy mieć pewność, że wszystko co jemy jest w 100% bezpieczne. Jak więc rozpoznać produkty bez glutenu?
  • Chyba niewiele jest osób, które nie kochają chrupiącego pieczywa na śniadanie.  Co przeżywa osoba na diecie, kiedy wchodzi do zwykłej piekarni?
  • No i o co chodzi z tą szarlotką? 🙂

Oczywiście to nie wszystko. O czym jeszcze dyskutowałyśmy z Karolem Okrasą? Posłuchajcie sami (link). Zapraszamy!

Małgorzata i Paulina

Podcast z Karolem Okrasą o blaskach i cieniach diety bezglutenowej