18 Międzynarodowy Dzień Celiakii – relacja i film

20 maja 2023 r. w Warszawie odbyło się najważniejsze bezglutenowe wydarzenie tego roku w Polsce: konferencja naukowa z okazji 18. Międzynarodowego Dnia Celiakii (MDC). W tym roku hasło MDC to „CeliakJa – moje życie z dietą bezglutenową”.

Nasza bezpłatna konferencja była częścią tegorocznych obchodów 18. Międzynarodowego Dnia Celiakii, które jest świętowane we wszystkich krajach europejskich należących do AOECS. Podczas konferencji nasi goście specjalni koncentrowali się nie tylko na samej celiakii, ale też innych chorobach, które mogą jej towarzyszyć. Sporo mówiliśmy o pułapkach związanych z dietą bezglutenową i sposobach na jej mądre stosowanie przez lata.

Wiedza to podstawa

Konferencję rozpoczęła prezentacja Pauliny Sabak-Huzior na temat projektów prowadzonych przez Stowarzyszenie, które realnie wpływają na poprawę jakości życia osób po diagnozie. Wykład dr hab n. med. Piotra Dziechciarza był nie tylko znakomitym show, ale także pigułką wiedzy o celiakii i próbą odpowiedzi na pytanie, czy chorobę można wyleczyć. Póki co, jak wiadomo, jedynym lekiem jest ścisła dieta bezglutenowa. Dr n. med. Anna Pietrzak w bardzo interesującym wykładzie opowiedziała o podobieństwach celiakii do zespołu jelita nadwrażliwego. Dowodziła, że te dwie jednostki chorobowe mające różną patogenezę łączy wiele, a przede wszystkim mogą one występować jednocześnie. To ważna informacja dla osób, które nie czują poprawy po wykluczeniu glutenu z diety. Przypominamy, że trwa badanie naukowe na ten temat, a Stowarzyszenie jest jego partnerem.

Z kolei o współwystępowaniu celiakii z alergią w zastępstwie Pani Profesor Bożeny Cukrowskiej opowiedziała lek. med. Izabela Knyziak-Mędrzycka. Pani Doktor w swoim bardzo interesującym wykładzie przedstawiła wiele ważnych informacji dotyczących diagnostyki alergii, nie zabrakło też kilku mocnych historii pacjentów. Dr hab. Joanna Myszkowska-Ryciak przekonywała o zasadności urozmaicenia naszej bezglutenowej diety w celu uniknięcia niedoborów pokarmowych. Przekazała przy tym wiele praktycznych porad, jak zrobić to skutecznie. To zdecydowanie wiedza, którą warto regularnie przypominać.

Z kolei dr inż. Joanna Rachtan szczegółowo opowiedziała o tym, gdzie czai się gluten i na jakie pułapki uważać stosując dietę bezglutenową. Wykład został przedłużony o kwadrans nie tylko z racji ogromnej wagi praktycznej przedstawianych treści, ale także mnogości pytań uczestników.

Dodatkowe atrakcje i bezglutenowe co nieco

W przerwach uczestnicy skorzystali z bogatej oferty firm: partnerów i patronów wydarzenia oraz z bezpłatnych porad dietetyczek Centrum Diety Bezglutenowej i oferty NFZ (np. karta EKUZ). Degustacje, prezentacja różnorodnej oferty produktów (także z możliwością ich zakupu), ale również usług związanych z życiem na diecie bezglutenowej: wyjazdów czy badań diagnostycznych. Tego dnia na uczestników konferencji czekało wiele niespodzianek: pierogi na ciepło, jagodzianki, drożdżówki z budyniem i wiele innych pyszności. Chyba nikt tego dnia nie wyszedł z naszego wydarzenia głodny. Za to często obładowany torbami pełnymi bezglutenowych łakoci i nie tylko. Wystawcy byli licznie odwiedzani podczas dwóch długich przerw w konferencji i niejednokrotnie trudno się było dostać do wybranego stoiska. Ale dla chcącego nic trudnego:) Uczestnicy mogli poznać najnowszą ofertę bezglutenowych pyszności, wziąć udział w degustacjach, czy też kupić produkty, których na co dzień nie widują w swoich sklepach.

Z ankiety oceniającej to wydarzenie z perspektywy wystawców i uczestników wiemy, że tegoroczną konferencję możemy zaliczyć do bardzo udanych wydarzeń.

Po konferencji odbyło się coroczne walne zgromadzenie członków Stowarzyszenia, podczas którego opowiedzieliśmy o tym, co działo się w Stowarzyszeniu w minionym roku, o naszych planach i nadziejach na przyszłość. Przyjęliśmy także stosowne uchwały a członkinią honorową Stowarzyszenia została dr n. med. Emilia Majsiak. Na koniec wśród uczestników rozlosowaliśmy książkowe upominki. Warto zostać z nami do końca 😉

Podsumowując: nic nie zastąpi wydarzeń na żywo, możliwości posłuchania wykładów, rozmów z ekspertami, degustacji bezglutenowych produktów, radości ze spotkań z innymi osobami na diecie bezglutenowej. Choć może zabrzmi to trywialnie, było wspaniale! Spotkania na żywo są zdecydowanie naszą specjalnością 😉

Dlatego do zobaczenia na innych wydarzeniach organizowanych przez Stowarzyszenie!

Patronat nad konferencją sprawowali: Narodowy Fundusz Zdrowia, JM Rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Polskie Towarzystwo Dietetyki oraz Food Fakty.

Link do filmu z wydarzenia

Partnerzy wydarzenia

W strefie wystawców swoje stoiska miały takie znane firmy i marki, jak:
Partnerzy Główni: Alab laboratoria, Bezgluten, Incola, Schär, ZPC Flis.
Partnerzy konferencji: Atelier Smaku, CELIKO, Duda, Fit Cake Warszawa Ursynów, HAMAK-TUR, Piekarnia HERT, Proste Historie, Putka, SANPROBI, SOODI Pierogarnia, SPORTFUN, Zdrowa Micha.

Podczas konferencji swoje stoisko miał także Narodowy Fundusz Zdrowia.