Amarantus smacznie i zdrowo. Bezglutenowe przepisy kulinarne

Zachęcamy do zapoznania się z książką z ciekawymi bezglutenowymi przepisami z amarantusem. Współautorką jest Grażyna Konińska z naszego Stowarzyszenia. Możemy szczerze polecić przepisy z książki – prawie wszystkie dania były „testowane” na Zarządzie Stowarzyszenia, co bardzo miło wspominamy 🙂

Książka jest dostępna w sklepie internetowym firmy Ekoprodukt, będzie również w sprzedaży podczas Gluten Free EXPO 8 czerwca w Warszawie (informacje archiwalne).

Kilka słów od Autorki: Jeszcze parę lat temu mało kto w Polsce wiedział co to jest amarantus.  Kiedyś w poszukiwaniu ciekawych bezglutenowych smaków natrafiłam na półkach sklepowych na to zboże. Opis brzmiał zachęcająco –  że ma mnóstwo składników mineralnych i to w całkiem sporych ilościach (wapnia  więcej niż mleko, magnezu więcej niż czekolada, a żelaza więcej niż szpinak).  Brzmiało to tak zachęcająco, że postanowiliśmy przybliżyć wszystkim bezglutenowcom to wartościowe zboże. W trzecim numerze „Bez glutenu”  zamieściliśmy artykuł „Amarantus – złoto Inków na polskim stole”.

Żeby wiedzieć o czym piszę, postanowiłam ugotować i  upiec parę rzeczy z niewielkim dodatkiem amarantusa (chleb, szarlotka, krupnik itp.). Okazało się, że amarantus jest bardzo uniwersalnym zbożem i można go zastosować na wiele sposobów. Mając pod ręką mąkę prażoną z amarantusa lub amarantus ekspandowany (coś w rodzaju popcornu) w 15 minut możemy przyrządzić pyszne pełnowartościowe śniadanie, lekkie danie obiadowe czy pożywną kolację.  Mnie amarantus zauroczył. A efektem tego zauroczenia jest współpraca z firmą Ekoprodukt i książka „Amarantus smacznie i zdrowo. Bezglutenowe przepisy kulinarne.

Wkrótce kilka książek będzie do wygrania w naszym konkursie na Facebooku – będziemy o tym informować.

Amarantus smacznie i zdrowo. Bezglutenowe przepisy kulinarne