„Bez pszenicy na każdą okazję” – nowa bezglutenowa książka!

Bez pszenicy na kazda okazjeDo księgarń trafiła właśnie najnowsza książka Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej – „Bez pszenicy na każdą okazję”. Jest ona kontynuacją bestsellerowej „Kuchni polskiej bez pszenicy” oraz „Świąt bez pszenicy”. Tym razem autorki proponują ponad 300 bezglutenowych przepisów na sylwestra i karnawał, tłusty czwartek i walentynki, spotkania w plenerze i na rodzinne uroczystości. Na romantyczne kolacje i  dziecięce przyjęcia. Na chłodne zimowe wieczory i letnie upały.
Pączki i faworki, trufle i eklerki, zdrowe potrawy z grilla, desery i dania dla dzieci, torty tradycyjne i nieszablonowe, zakrapiane karnawałowe szaleństwa oraz mnóstwo prostych pomysłów na słodko i wytrawnie. Ciastka, ciasta, muffinki, lody, puddingi, pierogi, kluski, naleśniki, zupy, bułki i chleby oraz kolejna duża porcja przydatnych przepisów podstawowych. Większość zamieszczonych w książce dań i deserów doskonale wpasowuje się w menu całoroczne.
Wszystko bez glutenu, cukru, szkodliwych E-dodatków, niemal całkowicie bez mleka/nabiału, a w większości wegańsko (wśród 314 przepisów niemal 300 nie zawiera mleka/nabiału, a około 200 nie zawiera jajek ani żadnych innych produktów odzwierzęcych!). W wielu przepisach nie ma również orzechów, drożdży, soi czy kakao, dzięki czemu z powodzeniem mogą z nich korzystać alergicy.
Jest pysznie, zdrowo i różnorodnie. Autorki udowadniają, że dieta bezglutenowa nie musi być nudna ani niesmaczna. I że na bezglutenowym stole może się pojawić każda potrawa, jakiej się zapragnie!
Oprócz przepisów użytkownicy i fani poprzednich książek tych Autorek znajdą tu informacje o nowych ciekawych produktach oraz kolejną porcję praktycznych porad, m.in. o sezonowych składnikach, grillowaniu z głową, smażeniu bezglutenowych pączków i… jedzeniu kwiatów.

Nasze Stowarzyszenie objęło książkę swoim patronatem.