Aktualności
„Bezglutenowa moc na start” – relacja z Białegostoku
W sobotnie przedpołudnie, 13 września 2025 r., w gościnnych progach Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku (ul. Knyszyńska 12) odbyły się wyjątkowe warsztaty kulinarne pod hasłem „Bezglutenowa moc na start – zdrowe śniadanie”.
Na dobry początek jesieni wspólnie gotowaliśmy, mieszaliśmy i degustowaliśmy – wszystko w wersji bez glutenu. Uczestnicy mieli okazję przekonać się, że zdrowe i bezglutenowe śniadanie wcale nie musi być nudne. Wręcz przeciwnie – może być kolorowe, różnorodne i przede wszystkim, bardzo smaczne.
Pod okiem pań instruktorek z ZSG przygotowaliśmy m.in.:
-
dwa rodzaje batonów (pieczone i bez pieczenia),
-
wrapy z humusem,
-
muffiny o smaku pizzy,
-
mini burgery,
-
pancakes z bananami,
-
pieczony naleśnik z cukrem pudrem,
-
granolę z patelni,
-
naleśniki z duszonymi jabłkami.
Atmosfera była fantastyczna – dużo uśmiechu, rozmów i wymiany doświadczeń. Wszyscy uczestnicy mogli na koniec spróbować własnoręcznie przygotowanych potraw. Wykorzystane na warsztatach przepisy z pewnością sprawdzą się także jako praktyczne i szybkie dania do szkolnego lunchboxa – takie, które dzieci chętnie zjedzą, a rodzice przygotują bez większego wysiłku. Mini burgery, muffiny o smaku pizzy czy domowe batony idealnie sprawdzają się jako drugie śniadanie do szkoły.
Dziękujemy prowadzącym za ogrom wiedzy i inspiracji, a uczestnikom – za wspólnie spędzony czas. To była uczta dla podniebienia i świetny początek kulinarnej jesieni!
Wolontariusze Stowarzyszenia z Białegostoku





