„Bezglutenowa moc na start” – relacja z Białegostoku

W sobotnie przedpołudnie, 13 września 2025 r., w gościnnych progach Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku (ul. Knyszyńska 12) odbyły się wyjątkowe warsztaty kulinarne pod hasłem „Bezglutenowa moc na start – zdrowe śniadanie”.

Na dobry początek jesieni wspólnie gotowaliśmy, mieszaliśmy i degustowaliśmy – wszystko w wersji bez glutenu. Uczestnicy mieli okazję przekonać się, że zdrowe i bezglutenowe śniadanie wcale nie musi być nudne. Wręcz przeciwnie – może być kolorowe, różnorodne i przede wszystkim, bardzo smaczne.

Pod okiem pań instruktorek z ZSG przygotowaliśmy m.in.:

  • dwa rodzaje batonów (pieczone i bez pieczenia),

  • wrapy z humusem,

  • muffiny o smaku pizzy,

  • mini burgery,

  • pancakes z bananami,

  • pieczony naleśnik z cukrem pudrem,

  • granolę z patelni,

  • naleśniki z duszonymi jabłkami.

Atmosfera była fantastyczna – dużo uśmiechu, rozmów i wymiany doświadczeń. Wszyscy uczestnicy mogli na koniec spróbować własnoręcznie przygotowanych potraw. Wykorzystane na warsztatach przepisy z pewnością sprawdzą się także jako praktyczne i szybkie dania do szkolnego lunchboxa – takie, które dzieci chętnie zjedzą, a rodzice przygotują bez większego wysiłku. Mini burgery, muffiny o smaku pizzy czy domowe batony idealnie sprawdzają się jako drugie śniadanie do szkoły.

Dziękujemy prowadzącym za ogrom wiedzy i inspiracji, a uczestnikom – za wspólnie spędzony czas. To była uczta dla podniebienia i świetny początek kulinarnej jesieni!

Wolontariusze Stowarzyszenia z Białegostoku

„Bezglutenowa moc na start” – relacja z Białegostoku