„Bezglutenowa Wielkanoc”. Relacja z warsztatów kulinarnych w Wieliczce

W sobotę 02.03.2019 w Wieliczce odbyły się warsztaty kulinarne „Bezglutenowa Wielkanoc”. Święta to szczególny czas, pełen tradycyjnych smakołyków, dlatego też każda osoba na diecie bezglutenowej powinna móc cieszyć się pysznymi wypiekami. Z tą myślą przewodnią zmotywowana grupa zjawiła się z samego rana w pracowni gastronomicznej.

W planie mieliśmy cztery rodzaje wypieków – mazurka z kajmakiem, babkę na oleju, babkę cytrynową oraz chleb. Wszystko to bez użycia gotowych mieszanek. Nie straszne nam (a może jednak wypiekom?) były humorzaste piece gazowe, które „żonglowały” temperaturą lub postanawiały się wyłączyć w trakcie pieczenia. Dzięki temu babki dowiodły, że nawet temperatura znacznie przekraczająca zalecaną lub przedłużone pieczenie przez chwilową przerwę w dostawie ciepła nie są w stanie im przeszkodzić – zarówno ta delikatnie przypalone, jak i te nadmiernie wyrośnięte były przepyszne. A na takich przepisach nam najbardziej zależy – uniwersalnych, które ciężko zepsuć, nawet gdy sprzęty są „złośliwe”. Kruche ciasto bezglutenowe należy do trudniejszych wypieków, dlatego też kolejnym naszym wyrobem był mazurek, który udekorowaliśmy masą kajmakową. Ciasto wyszło idealne i podbiło serca uczestników. Na koniec degustowaliśmy chleb z mąk naturalnie bezglutenowych, który był wzbogacony o ziarna i nasiona – niekruszący się, smaczny i szybki w przygotowaniu.

Dzięki luźnemu planowi uczestnicy mieli możliwość obserwowania wykonania pozostałych wypieków, a na koniec wszyscy wspólnie, przy kawie, herbacie i rozmowach, degustowaliśmy nasze wyroby. Warsztaty kulinarne to nieoceniony czas poznawania nowych przepisów, nowych osób, wymiany doświadczeń oraz nauki, bezcennej w szczególności na początku bezglutenowej drogi.

Oddział Kraków
Relacja i zdjęcia: Joanna Kozdroń

„Bezglutenowa Wielkanoc”. Relacja z warsztatów kulinarnych w Wieliczce