Boże Narodzenie z MENU BEZ GLUTENU 2020

Podobnie jak w poprzednich latach przedstawiamy ofertę świąteczną lokali należących do programu MENU BEZ GLUTENU w 2020 r., w których można zamawiać świąteczne dania bezglutenowe.

W tym roku jest to szczególnie ważne, ponieważ zamawiając świąteczne potrawy nie tylko zapewniamy sobie pyszne bezglutenowe dania, ale również wspieramy miejsca z programu MENU BEZ GLUTENU w tym trudnym czasie. Gorąco zachęcamy do składania zamówień.

Przy zamawianiu potraw należy zawsze zaznaczyć, że mają być bezglutenowe. Nawet jeśli zamawiane potrawy są naturalnie bezglutenowe, ważny jest brak kontaktu z innymi potrawami podczas pakowania. W sprawie szczegółów prosimy kontaktować się bezpośrednio z restauracjami.

Opłatki

Opłatki świąteczne bezglutenowe można kupić w sklepach internetowych firm BezglutenBalviten i Glutenex oraz w firmie Christ– w sprzedaży internetowej oraz w niektórych sklepach z artykułami liturgicznymi (zwykle na zamówienie). Między innymi bezglutenowe opłatki świąteczne są w ofercie sklepu internetowego Diecezjalnej Hurtowni Artykułów Liturgicznych “SACERDOS”: www.sacerdos.com.pl

Oferta świąteczna miejsc należących do programu MENU BEZ GLUTENU

Eatfit.24 – Catering: Olsztyn, Warszawa, Wrocław, Trójmiasto

Catering przygotował bardzo bogatą ofertę świąteczną na przystawki, zupy, dania główne, dodatki do dań a także ciasta. Istnieje możliwość dostawy również do innych miast jak Bydgoszcz, Łódź, Poznań, Kraków czy Katowic. Szczegóły oferty.

Województwo dolnośląskie

Kłodzko – Bar Dobrze

Lokal oferuje możliwość przygotowania na indywidualne zamówienie świątecznych i wigilijnych dań bezglutenowych. Więcej informacji.

Wrocław – Manufaktura bezglutenowa

W ofercie: pierogi z kapustą i grzybami leśnymi, pierogi ruskie, krokiety z kapustą i grzybami leśnymi, barszcz czerwony, zupa grzybowa (bez śmietany), ryba w sosie greckim, śledź w cebuli, pieczony schab, pieczony karczek, pieczony pasztet, oraz ciasta: sernik na kruchym spodzie, szarlotka z bezą, stefanek, makowiec z bakaliami. Zamówienia przyjmowane są do 15 grudnia. Przy składaniu zamówień wymagana jest zaliczka o wartości 50% zamówienia. Data przyjmowania zamówień na pierogi i krokiety może ulec zmianie. Więcej informacji o ofercie.

Wrocław – Bar Obiadomek

Mączne produkty bezglutenowe będą robione i wydawane tylko w okresie od 1 do 12 grudnia (można zamrażać i odgrzewać czy smażyć po rozmrożeniu). W ofercie: uszka z podgrzybkami, pierogi, pierogi z kapustą i pieczarkami, pierogi z kapustą i podgrzybkami, krokiety z kapustą i pieczarkami, krokiety z serem i pieczarkami. Uwaga: Ilość zamówień jest ograniczona. Odbiór tylko osobisty. Jest możliwość wpłaty zaliczki na konto. Więcej informacji o ofercie.

Wrocław  – Restauracja Patio

W ofercie restauracji kilka propozycji zestawów wigilijnych pt. Elegancka wigilia w restauracji Patio z opcją na wynos (spotkania wigilijne, catering dla firm).  Pełna oferta.  Rezerwacje terminu:  661 297 050 / 71 37 50 453 oraz andzelika.dzikowska@hotelpatio.pl lub marketing@hotelpatio.pl.

Wrocław  – Sorrir

Kawiarnia oferuje słodkie wypieki. W Sorrir zamówić można: piernik z musem śliwkowym lub porzeczkowym, makowiec, śliwka w czekoladzie, karme love, cynamonowa gruszka i inne. Zamówienia zbierane są do 19 grudnia. Wydawanie zamówień 23-24 grudnia, tel. 503 099 817. Możliwość dostawy na terenie Wrocławia. Pełna oferta.

Wrocław –  stacjonarnie w sklepie Naturalny24.pl  można kupić pierogi z Gospody u Wiedźmy z Pilzna (na zamówienie).

Województwo kujawsko-pomorskie

Toruń – Manufaktura cukierków

Ręcznie tworzone słodycze, również o tematyce bożonarodzeniowej. To ciekawa propozycja na upominki lub jako dodatek do prezentu, np. kuferek rozmaitości, słodki adwent, cukierki-laseczki do zawieszenia na choince, lizaki z motywem Mikołaja, gwiazdki, bałwanki, dodatkowo są pięknie zapakowane. Wszystkie słodycze wysyłane są kurierem. Składanie zamówień torun@manufaktura-cukierkow.pl    Pełna oferta.

Województwo lubelskie

Lublin – Domowe bezglutenowe – piekarnia 

Piekarnia oferuje ciasta m.in. bez mleka i jaj, bez mleka ale także z mlekiem: makowiec, piernik, tort wiedeński Sachera, sernik, strucla makowa. Zamówienia przyjmowane są osobiście lub telefonicznie do 15 grudnia. Szczegóły oferty

Nałęczów – Łubinowe Wzgórze

Restauracja pensjonatu przygotowała ofertę świąteczną dań na wynos. Szczegóły oferty.

Województwo lubuskie

Gorzów Wielkopolski – Kawiarnia Maska

W związku z panującą w Polsce sytuacją pandemiczną stacjonarny lokal został zamknięty. Kawiarnia wciąż realizuje zamówienia indywidualne na chleby, ciasta i torty, również dla osób z różnymi nietolerancjami, np. na laktozę, mleko czy jaja oraz dla wegan i dla osób z cukrzycą. Możliwy dowóz na terenie Gorzowa. Zamówienia przyjmowane są do 18 grudnia telefoniczne +48 886 640 840 lub przez Facebooka lokalu.

Województwo łódzkie

Łódź – BEZ piekarnia bezglutenowa

Przygotowuje m.in. pierogi w tym z kapustą i grzybami, jabłkiem i cynamonem, uszka, krokiety. Na słodko w ofercie są pierniczki, rogal z makiem, sernik z rosą czy tort kawowy. Zamówienia można składać do 19 grudnia. Odbiór zamówień w dniach 21 – 24 grudnia 2020r. Więcej informacji o ofercie.

WOLNA piekarnia bezglutenowa

Przygotowała w ofercie piernik, roladę makową, babkę piaskową, muffiny różane, pierogi i pasty. Zamówienia można składać telefonicznie 511 119 953. Szczegóły oferty

Województwo małopolskie

Ciuciu Cukier Artist

Manufaktura cukierków Ciuciu w swojej ofercie ma cukierki z motywami świątecznymi, laski św. Mikołaja, fantazyjne lizaki również w kształcie choinki i stiksy. Słodycze są dostępne w sklepie internetowym.

Kraków – Catering Evmont

Catering oferuje bezglutenowe mrożone pierogi w kilku rodzajach i uszka z grzybami lub mięsem.  Zamówienia można składać do 14 grudnia pod numerem 577 933 376 lub 576 933 375. Odbiór zamówień świątecznych będzie możliwy do 23 grudnia. Szczegóły oferty.

Kraków – Restauracja Pod Baranem

W swojej bezglutenowej ofercie świątecznej ma m.in. karpia po żydowsku i śledzie w śmietanie, barszcz czerwony, uszka, kiełbasę swojską i białą, sosy. Zamówienia można składać do 21 grudnia. Odbiór zamówień w restauracji w dniach 22 – 24 grudnia. Więcej informacji o ofercie.

Kraków – Zakręcona Kawiarenka

Cukiernia w tegorocznej ofercie ma ciasta, ciasteczka, babeczki, torty, pieczywo i wytrawne przekąski świąteczne. Wszystko bezglutenowe i bez dodatku cukru, a wiele również bez nabiału, jajek, zbóż, czy innych alergenów. Oferta jest nie tylko dla celiaków, cukrzyków czy wegan, ale również dla osób na diecie ketogenicznej, paleo, AIP. Zamówienia można składać do 6 grudnia, poprzez formularz na stronie internetowej.

Dostępna jest również oferta wysyłkowa, różniąca się od oferty stacjonarnej. Więcej informacji o ofercie wysyłkowej.

Województwo mazowieckie

Siedlce – Kochanówka

Zamówienia przyjmowane są do 20 grudnia pod numerem 505 172 964 lub mailowo kochanowkasiedlce@gmail.com. W ofercie są m.in.: pierogi, placki żmudzkie z kapustą czy zupa borowikowa i barszcz. Więcej informacji o ofercie.

Warszawa – DGES Catering

Zamówienia przyjmowane są do 18 grudnia mailowo lub telefonicznie: gastronomia.e.socha@wp.pl lub 883 627 376. W ofercie są m.in.: pasztety, pieczenie, kapusta wigilijna, pierogi, sernik krakowski, bigos staropolski. Więcej informacji i pełna oferta.

Warszawa – Groole

Bistro w ofercie świątecznej przygotowało śledziowe trio: tatar ze śledzia, śledź w buraczkach oraz śledź w jogurcie greckim, domową sałatkę ze śledzia, pieczonego ziemniaka, czerwonej cebuli i zielonego szczypiorku. 
W ramach prezentu dla najbliższych można także zakupić Voucher Świąteczny. Szczegóły oferty świątecznej.

Warszawa – La Cantina

Zamówienia można składać mailowo do 20 grudnia, pisząc na adres: marketing@lacantina.pl lub lacantina@lacantina.pl. W ofercie są m.in.: barszcz czerwony, zupa grzybowa, pasztety wegańskie i mięsne, krokiety, chleby własnego wypieku, pierogi. Więcej informacji o ofercie.

Warszawa – Catering Macrobios Bar

Catering przygotował świąteczne specjały na słodko i wytrawnie. Wszystkie potrawy i desery wykonywane są ręcznie z jednoskładnikowych produktów, głównie pochodzenia ekologicznego, bez użycia chemicznych dodatków i atmosfery ochronnej. Zamówienia można składać do 18 grudnia. Szczegóły oferty.

Warszawa – Manufaktura cukierków

Zamówienia na pięknie zapakowane cukierki można składać mailowo na zamowienia@manufaktura-cukierkow.pl oraz na Allegro. Słodycze Manufaktury są wykonane ręcznie z użyciem naturalnych barwników. Nie zawierają: glutenu, laktozy, konserwantów. Są wegańskie. Wszystkie słodycze wysyłane są kurierem. Więcej informacji o ofercie.

Warszawa- Mommo Good Food

Zaprasza do skorzystania z oferty na zamówienie ciast bezglutenowych z dowozem: ciasto marchewkowe, sernik z rosą, kokosanki, szarlotka, tarta dyniowa z przyprawami korzennymi, tarta jabłkowa z przyprawami korzennymi, ciasteczka kruche. Zamówienia można składać telefonicznie pod numerem 534 582 556 do 18 grudnia. Szczegóły oferty.

Warszawa – Wesoła -Sushi Wesoła

Zamówienia świąteczne można odbierać do 24 grudnia. Zamówienia można składać pod numerem: Zapraszamy 661 160 101. Szczegóły oferty. 

Warszawa – Wiesz co zjesz

Zamówienia można składać do 20 grudnia pisząc na adres biuro@wieszcozjesz.pl lub telefonicznie pod numerem 792 403 365 lub 509 286 524. Menu jest bardzo bogate, zawiera zarówno dania mięsne jak i rybne, sałatki, zupy i ciasta. Więcej informacji o ofercie.

Warszawa – The Chef House

Restauracja oferuje bardzo bogate menu świąteczne, m.in.: pierogi, bigos, pasztet, dania rybne, sosy, śledzie, sernik na korzennym spodzie z białą czekoladą. Zamówienia na dania świąteczne restauracja przyjmuje do 15 grudnia do godziny 21:00. Potrawy świąteczne można zamawiać z odbiorem osobistym (ul. Obrzeżna 3, lok.U2, U3) lub dostawą (minimalne zamówienie z dostawą: 200 zł; dystans: do 15 km). Zamówienia będą gotowe do odbioru lub będą dostarczane 24.12.2020 między godziną 10.00 a 13.00.

Zamawiając dania oznaczone jako GF należy podkreślić, że mają być bezglutenowe. Zamówienia przyjmowane są telefonicznie: 501 563 347 lub 609 815 367, mailowo: chef.obrzezna@gmail.com lub poprzez profil restauracji na Facebook’u, gdzie dostępna jest pełna oferta świąteczna.

Warszawa –  stacjonarnie w sklepie Singluten.pl można kupić pierogi z Gospody u Wiedźmy z Pilzna (na zamówienie).

Województwo podkarpackie

Pilzno-Lipiny Gospoda u Wiedźmy

Na święta Gospoda u Wiedźmy przygotowała jak zwykle bogatą ofertę bezglutenowych pierogów, uszek, knedli, kluseczek do rosołu, a także innych mącznych wyrobów. Do ich wykonania używa się mąk certyfikowanych oraz mielonych z ziarna, są to: ciecierzycowa, amarantusowa, kasztanowa, ziemniaczana, z ryżu białego i brązowego, tapiokowa, gryczana, jaglana, soczewicowa. Istnieje możliwość indywidualnego dopasowania składu wyrobów pod konkretne ograniczenia dietetyczne. Zamówienia można składać telefonicznie 603 765 624 lub (14) 672 46 49. Odbiór na miejscu lub według indywidualnych ustaleń telefonicznych (możliwa jest opcja wysyłki).Pierogi od Wiedźmy dostępne są również w sklepach naturalny24.pl (Wrocław), singluten.pl (Warszawa), zielonyspichlerz.pl (Gdańsk), Eko Spiżarnia (Gliwice).

Województwo podlaskie

Białystok – Fit Cake

Cukiernia przygotowała specjalną świąteczną edycję słodkości m.in.: piernik, makowiec, makosernik, serniki, korzenne torciki, wuzetka, rafalello, Marcinek. Zamówienia można składać osobiście do 21 grudnia. Więcej informacji o ofercie.

Białystok – Sweet&fit

Na wigilijny stół można zamówić wszystkie ciasta ze stałej oferty, a także świąteczne specjalności jak sernik cynamonowy albo wegański piernik. Jest możliwość zamówienia połowy ciasta. Zamówienia można składać do 20 grudnia, a na święta prawosławne – do 3 stycznia 576 633 944. Szczegóły oferty. 

Białystok –  Zdrowa Micha Bar Bistro

W ofercie: czekoladowa tarta, ciasto snickers, pasztet rybny, pasztet z gęsi, pasztet z kaszy jaglanej, pierniczki, pierogi z kapustą i grzybami, wegański bigos, keks. Zamówienia można składać do 12 grudnia. Więcej informacji o ofercie.

Województwo pomorskie

Gdańsk – Fit Cake

Cukiernia przygotowała specjalną ofertę świąteczną, m.in.: korzenny Marcinek, makosernik, piernik, korzenne Tiramisu torcik pierniczkowy, jagielnik piernikowy na spodzie brownie. Zamówienia możecie składać do 14 grudnia. Szczegóły oferty.

Gdańsk – U Królika

Restauracja przygotowała bogatą ofertę na dania świąteczne. Zamówienia można składać do 20 grudnia.  Szczegóły oferty.

Gdańsk – Zakręcona Cafe

Oferuje słodkie wypieki, wkrótce dostępna będzie także oferta na świąteczne dania. W Zakręconej zamówić można: miodownik, jabłecznik, sernik oblany czekoladą. Zamówienia można składać mailowo pracowniamarzen@o2.pl lub telefonicznie: 508 150 821 do 15 grudnia, odbiór 23 lub 24 grudnia. Więcej informacji o ofercie.

Gdańsk –  stacjonarnie w sklepie Zielonyspichlerz.pl można kupić pierogi z Gospody u Wiedźmy z Pilzna (na zamówienie).

Gdynia – Bistro Atelier Smaku

Wybór produktów świątecznych jest bardzo duży. Wszystkie są zarówno bezglutenowe jak i wegańskie: kutia, pierogi, uszka, barszcz czerwony na zakwasie, makowiec, pasztet a także nowość korzenne pierniczki. I wiele innych propozycji. Zamówienia z dostawą kurierską można składać do 13 grudnia, wysyłka 21 grudnia. Zamówienia z odbiorem osobistym w Bistro można składać do 18 grudnia (odbiór do 24 grudnia). Więcej informacji o ofercie.

Województwo śląskie

Bielsko-Biała – Palunichka Kuchnia

W ofercie  cukierni są ciasta bezglutenowe i bez cukru m in. serniki korzenny oraz z makiem i białą czekoladą, torty bezowe, piernik oraz ciasta dodatkowo wegańskie w tym tort marchewkowy, szarlotka z migdałami. Zamówienia można składać telefonicznie 792 200 033, mailowo palunichkamargarita@gmail.com lub poprzez wiadomości prywatne na Facebook’u i Instagramie. Zamówienia na ciasta można składać do 17 grudnia. Pieczywo można rezerwować do 23 grudnia. Wydawanie zamówień odbędzie się w lokalu w dniu 23 grudnia. Dowóz zamówień jest realizowany tylko na terenie miasta za opłatą 13 zł.  Więcej informacji o ofercie.

Katowice – Placek

Na święta przygotował m in. pierogi z kapustą i grzybami, ruskie, zupę rybną, pierniczki bez cukru w tym gryczane i z orzechów, ciasta bez cukru jak makowiec i torcik marchewkowy z mascarpone. Zamówienia można składać telefonicznie 720 855 852 lub mailowo placek88a@gmail.com, od 1 do 18 grudnia. Odbiór w lokalu 23 grudnia (w godz. 10-19) lub 24 grudnia (w godz. 10-14).  Więcej informacji o ofercie.

Wisła – Hotel pod Jedlami

Hotel oferuje ciasteczka bezglutenowe. Mieszanka bezglutenowa obejmuje kilka rodzajów ciasteczek. Zamówienie można złożyć telefonicznie, mailowo lub poprzez Messenger. Dostępne są różne opcje odbioru, w tym wysyłka kurierem. Zamówienia można składać do 16 grudnia. Więcej o świątecznych ciasteczkach.

Żory – Fit Cake

Przygotował ofertę pysznych ciast, w której można znaleźć korzenny Marcinek, Knoppers i jagielnik piernikowy. Zamówienia można składać do 19 grudnia w kawiarni, telefonicznie 730 260 006, mailowo fitcakezory@gmail.com lub poprzez media społecznościowe. Odbiory będą ustalane indywidualnie. Więcej informacji o ofercie.

Województwo świętokrzyskie

Kielce – Restauracja Lemon Tree

W restauracji na święta można zamówić m.in.: barszcz czerwony, pierogi, krokiety, uszka, jaja faszerowane pieczarkami, łazanki z kapustą i pieczarkami, sałatki, pasztety czy hummus. W ofercie na słodko są m.in.: tofurnik, sernik wiedeński, piernik z czekoladą, ciasteczka korzenne. Z pieczywa dostępne są chlebek bananowy, włoski i dyniowy. Zamówienia można składać telefonicznie 504 328 281 lub w restauracji. Więcej informacji o ofercie.

Województwo warmińsko-mazurskie

Ełk – Bezglutenowa Anula

W ofercie dostępne są: pierogi z kapustą i grzybami lub z makiem, makowiec drożdżowy, miodownik, sernik z brzoskwiniami, pierniczki, wegański bigos z grzybami, paszteciki z kapustą i grzybami, barszcz czerwony, pieczony schab ze śliwką, pasztet mięsny oraz wegański, śledzie w oleju z cebulką, sałatka jarzynowa. Zamówienia można składać do 18 grudnia. Więcej informacji o ofercie.

Giżycko – Newin

Cukiernia przygotowała w ramach oferty świątecznej: brownie z musem czekoladowym z domową przyprawą piernikową, korzenne ciasto marchewkowe raw,  sernikowy tort-mus ananas, kokos, marakuja, sernik kokosowy przekładane marakują na orzechowo-daktylowym spodzie, sernikowy tort-mus truskawka i mango, sernik z truskawkami na spodzie z daktyli i orzechów pekan, makowiec z orzechami pekan, migdałami i skórką pomarańczy, polany ręcznie robioną czekoladą. Można zamawiać torty w wersji bez cukru (z ksylitolem) oraz bez orzechów.
Zamówienia świąteczne przyjmowane są do 21 grudnia. Szczegóły oferty.

Województwo wielkopolskie

Poznań – Kafej

Kawiarnia oferuje pyszne słodkości: babeczki, kilkanaście rodzajów ciasteczek, babeczek i pralinek. Są odpowiednie dla wegan i alergików. Zamówienia można składać przez https://kafej.deligoo.pl/restaurants/wegekafej (możliwy dowóz na terenie miasta), profile kawiarni na Facebook’u i Instagramie, lub telefonicznie 608 857 589.

Poznań – Pochleb

Oferuje na święta: pierniczki tradycyjne i Lebkuchen, piernik, makowiec, seromak, keks z bakaliami, Torcik orzechowy, zupa a la rybna, wigilijny kompot z suszu oraz ciekawa inicjatywa – surowe ciasto do samodzielnego wypieku pierniczków i surowe ciasto do samodzielnego lepienia pierogów. Zamówienia można składać do 11 grudnia. Sklep stacjonarny będzie czynny w zmienionych godzinach. Możliwość dowozu na terenie Poznania oraz wysyłki kurierem. Możliwość wysyłki we wtorek 22 grudnia – paczki dotrą do klientów 23 grudnia. Szczegóły oferty:  https://www.facebook.com/1529831363695534/posts/5007094275969208/

Poznań – Pizza naturalna

W ofercie świątecznej znajdują się: pierogi z kapustą, z kapustą i podgrzybkami, ruskie z tofu, uszka z borowikami (wszystkie w wersji vegan) oraz desery w słoiku: snickers (vegan), bounty (vegan), ferrero rocher (vegan), marchewkowo-orzechowy, sernikowo-piernikowy. Zamówienia należy składać przez Facebook’a lub telefonicznie. Konieczna jest przedpłata. Odbiór osobisty lub kurierem. Pierogi i słoiki będą wysyłane kurierem na całą Polskę. Zamówienia można składać do 12 grudnia. Więcej informacji o ofercie.

Poznań – Też można

W ofercie dostępne są: pierogi z kapustą i borowikami, bigos z suszonymi owocami i grzybami, zupa grzybowa z borowików, barszcz czerwony świąteczny, makowiec, piernik, tofurnik z orzechami, sernik waniliowy. Niektóre wyroby są odpowiednie dla alergików (bez jaj, bez mleka). Zamówienia zbierane są do 13  grudnia. Więcej informacji o ofercie.

Poznań  – BEZ Piekarnia Bezglutenowa

Wybór produktów świątecznych jest w BEZ bardzo duży: pierogi z kapustą i grzybami, piernik, makowiec zawijany, pierniczki, rollsy cynamonowe, sernik z karmelem i prażonymi orzechami, tarta korzenna jabłkowa, piernik wegański, torcik rafaello, opłatki wigilijne oraz surowe ciasto do samodzielnego upieczenia pierniczków. Zamówienia przez SMS pod numerem 724 551 887. Odbiór zamówień 22 i 23 grudnia. Pełna oferta.

Poznań  – Podwieczorek bez glutenu

W ofercie  cukierni są ciasta bezglutenowe i pasztety bezmięsne: makowiec zawijany, muffiny piernikowe ze śliwką, szarlotka z migdałami i rodzynkami, babka czekoladowa z gruszką, pasztet jaglany z soczewicą, pasztet gryczany z ciecierzycą i in. Zamówienia przyjmowane będą do 20 grudnia, przez telefon – 616 627 300, przez email – podwieczorekbezglutenu@gmail.com, przez FB lub osobiście w piekarni. Odbiór 21 lub 23 grudnia. Pełna oferta.

Poznań – Tinta Bar

Szeroka oferta garmażeryjna. Szczegóły każdej oferty ustalane są indywidualnie. Bar zaprasza do kontaktu telefonicznego 61 853 21 10 lub osobiście w lokalu.

Poznań  – Piekarnia WOLNA

Piekarnia Wolna przygotowała ofertę pysznych ciast: makowiec z kremem orzechowo-pomarańczowym, rolada makowa, piernik, muffiny z kremem pierniczkowym, nerkownik z podwójnym karmelem, sernik, babka, pierniczki, kule surowego ciasta do samodzielnego wypieku pierniczków i wiele innych.  Składanie zamówień telefonicznie 575 724 959. Pełna oferta.

Poznań – Słodkie bez Cukru

W ofercie lokalu znajdują się paszteciki z grzybami i kapustą , rolada makowa z białym makiem (masa jak w rogalach marcińskich), makowiec japoński z polewą czekoladową, ciasto śliwka w czekoladzie, piernik świąteczny z powidłem, ciasto marchewkowe z konfiturą z czarnej porzeczki i musem kokosowym, kilka rodzajów pierniczków. Bardzo ciekawa opcja – Box – mini lub maxi (zestawy ciast po 1-2 kawałki). Zamówienia wyłącznie poprzez e-mail : cukierenka@opoczta.pl. Pełna oferta.

Poznań – Sorrir

Kawiarnia przygotowała ofertę bez mleka, bez cukru, bez glutenu i dla wegan. Wśród oferowanych ciast można znaleźć: piernik czekoladowy z orzechami, przekładaniec piernikowy z konfiturą i czekoladą, pierniczki korzenne, muffiny piernikowe, pianka czekoladowo-jagodowa, sernik, szarlotka i inne. Możliwe opcje bez mleka, bez cukru, wegańskie. Zamówienia przyjmowane są do 21 grudnia do 12.00 tel. 503 099 817. Możliwy dowóz na terenie Poznania. Tel. 696 561 947. Pełna oferta

Przeźmierowo – Vaniliowa Cukiernia-Kawiarnia

W tegorocznej ofercie świątecznej cukierni są: piernik przełożony powidłami oblany belgijską czekoladą, seromakowiec, miodownik z kremem budyniowym i kajmakowym, sernik z karmelem i orzechami, strucel makowy, torcik świąteczny. Zamówienia na wypieki świąteczne przyjmowane są do niedzieli 19 grudniaWięcej informacji o ofercie.

Przeźmierowo – Wypiekarnia Smaku

W ofercie: pierogi, bigosy, pasztety, barszcz postny wigilijny, piernik świąteczny, kostka piernikowa w czekoladzie, pierniczki,  i inne ciasta. Dowóz do miejscowości: Rokietnica, Tarnowo Podgórne, Suchy Las, Lusowo, Pokrzywnica, Dopiewo, Palędzie, Skórzewo. Zamówienia przez Facebooka lub w lokalu. Pełna oferta jest wysyłana po kliknięciu „wyślij wiadomość” na Facebooku. Link do profilu pracowni.

Wolsztyn – Kaukaska 

W swojej bezglutenowej ofercie świątecznej oferuje m.in. pierogi i krokiety z kapustą i grzybami, barszcz czerwony, zupę grzybową z leśnych grzybów, ryby (w galarecie, smażone, po grecku, śledzie dwa rodzaje), sałatki tradycyjną i śledziową, nadziewaną pieczoną kaczkę, makiełki, kompot z suszu. Zamówienia można składać telefoniczne 668 128 286 do 15 grudniaSzczegóły oferty.

Województwo zachodnio-pomorskie

Dźwirzyno – Restauracja Mesa

W ofercie świątecznej na wynos restauracja proponuje: dania rybne w tym ryby pieczone, ciasta (m in. makowiec, brownie), zupy, dania mączne (np. pierogi z szyjkami rakowymi), dania mięsne (schab pieczony ze śliwką, pasztet z gęsi z żurawiną). Zamówienia można składać do 21 grudnia telefonicznie 513 503 203, mailowo kontakt@mesa.pl lub w restauracji. Odbiór zamówień: 23-24 grudnia. Więcej o ofercie.

Szczecin – Wypiekarnia Lady Baker

W ofercie  świątecznej Wypiekarni znajdują się ciasta, pierniki, brownie z orzechami, makowce, serniki oraz świąteczne ciasteczka. Na święta Lady Baker proponuje także pieczywo na zakwasie. Zamówienia realizowane są z odbiorem własnym oraz wysyłkowo. Termin składania zamówień to od 1 do 14 grudnia. Natomiast zamówienia z odbiorem osobistym można składać do 16 grudnia, a zamówienia wysyłane kurierem do 10 grudnia – tylko część wyrobów świątecznych dostępna jest wysyłkowo. Szczegółowe informacje są dostępne w zakładce na stronie Wypiekarni.

Świnoujście – Restauracja Qchnia

Restauracja w ofercie ma bezglutenowe pierogi i ciasta. Zamówienia można składać w lokalu, telefonicznie lub poprzez profil na Facebook’u lokalu. Więcej informacji o ofercie.

Zachęcamy gorąco do korzystania z oferty świątecznej oraz oferty na wynos miejsc należących do programu MENU BEZ GLUTENU. Czas pandemii jest niezwykle trudny dla gastronomii. Zamawiając dania pomagamy przetrwać lokalom.

Boże Narodzenie z MENU BEZ GLUTENU 2020