Bezglutenowe mikołajki w Kielcach już za nami

7 grudnia 2019 r. w Kielcach, jak co roku, odbyły się bezglutenowe mikołajki. Tym razem spotkaliśmy się w studiu kulinarnym Domowa Spiżarnia podczas warsztatów skierowanych do dzieci i rodziców.

To sobotnie popołudnie upłynęło nam na lepieniu pierogów i pieczeniu pierniczków. Oczywiście w związku z okresem przedświątecznym były to pierogi z kapustą i grzybami. Użyliśmy mąki owsianej bezglutenowej. Natomiast dzieciom szczególnie spodobało się ozdabianie pierniczków.

Przybyłe osoby miały okazję do integracji w czasie wspólnej pracy oraz wymiany doświadczeń w stosowaniu diety bezglutenowej. Jak zawsze dzieci otrzymały mikołajkowe upominki. W tym roku była to książka „Ola, Franek i Gucio Gluten”, która wzbudziła wielkie zainteresowanie.

Dziękujemy wszystkim za przybycie oraz pomoc i zaangażowanie podczas warsztatów.

Martyna Samiczak
Anna Przenzak
Oddział Kielce

Bezglutenowe mikołajki w Kielcach już za nami