Bezglutenowe pierogi – relacja z warsztatów w Warszawie

W sobotę 23 lutego spotkaliśmy się w jednej z sal SGGW na warsztatach lepienia bezglutenowych pierogów. Nasze spotkanie odbyło się w dwóch turach – porannej i popołudniowej. Podczas każdej z nich cztery grupy warsztatowe przygotowały nadzienie w jednym ze smaków: szpinakowe, brokułowe z fetą, do pierogów ruskich oraz mięsne. Następnie każda grupa zagniotła jeden rodzaj ciasta z użyciem innej mąki lub mąk, którym podzieliła się z pozostałymi grupami. W rezultacie każdy miał możliwość lepienia pierogów z czterech różnych ciast na bazie: gotowego miksu chlebowego, mąki owsianej i ziemniaczanej, mąki gryczanej oraz gotowanych ziemniaków. Pierogi ziemniaczane jako jedyne zostały później upieczone.

Efekt warsztatów to stół zastawiony szesnastoma kombinacjami smakowymi pierogów, które bardzo szybko znikały:)

Dziękujemy wszystkim osobom zaangażowanym w przygotowanie i przeprowadzenie naszych warsztatów, a w szczególności Pani Profesor Ewie Lange z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, dzięki której od lat możemy korzystać z sal warsztatowych uczelni.

Organizatorzy

Bezglutenowe pierogi – relacja z warsztatów w Warszawie