Bezglutenowe warsztaty kulinarne w Katowicach – relacja

W sobotę, 13 września 2025 r., w Zespole Szkół Gastronomicznych i Przemysłu Spożywczego w Katowicach odbyły się bezglutenowe warsztaty kulinarne.

Ideę warsztatów oraz przepisy zaproponowały Amelka i Zuzia – nasze wolontariuszki, a jednocześnie nastolatki z celiakią, które chciały pokazać, że przygotowanie bezpiecznych posiłków bezglutenowych nie musi być wcale skomplikowane.

Dziewczyny zaproponowały dwa rodzaje pizzy proteinowej – z jajkiem i serkiem wiejskim oraz z jogurtem greckim, bez jajek – a także wrapy proteinowe, naleśniki z kremem czekoladowo-orzechowym, orzechowe ciasteczka wegańskie, muffinki, ciastka owsiane i kulki mocy à la Raffaello.

W dwóch salach, łącznie aż przy 10 stanowiskach, współpracowały ze sobą grupki uczestników warsztatów. Warto dodać, że grupy były zróżnicowane wiekowo – mieliśmy bardzo młodziutkich uczestników, sporo wspaniałej młodzieży, a także grono całkiem dorosłych „kucharzy”.

Po przygotowaniu wymienionych wyżej potraw uczestnicy przenieśli je do „sali degustacyjnej”, gdzie przy kawie czy herbacie można było ich spróbować.

Największą popularnością cieszyły się pizze, które często znikały, zanim zdążono je przenieść do degustacji

Dziękujemy władzom miasta Katowice oraz dyrekcji i pracownikom szkoły za życzliwość oraz udostępnienie sal technologicznych, w których komfortowo i bezpiecznie mogliśmy pracować nad naszymi smakołykami.

Dziękujemy również naszym młodym wolontariuszkom za pomysły i ich pracę przy przygotowaniu tego wydarzenia.

Jesteśmy wdzięczni także samym uczestnikom za zaangażowanie, współpracę, cenne rozmowy i dobrą atmosferę. Mamy nadzieję, że jeszcze niejednokrotnie spędzimy czas na wspólnym gotowaniu!

Do zobaczenia

Iwona Bieniek – wolontariuszka Stowarzyszenia z Katowic

Bezglutenowe warsztaty kulinarne w Katowicach – relacja