„Bezglutenowy chleb nie musi być trudny” – relacja z warsztatów w Poznaniu

23 kwietnia w Oberży Pod Dzwonkiem w Poznaniu odbyły się warsztaty kulinarne pod hasłem „Bezglutenowy chleb nie musi być trudny”. Warsztaty poprowadzili: Rafał Kapciński, Kasia Buśkiewicz i Pan Wiesław Szymańczak, menedżer restauracji. Na uczestników czekały upieczone przez Kasię i Pana Wiesława chleby oraz przygotowane przez Friendly Food ciastka.

Uczestnicy zostali podzieleni na 2 grupy, każda z nich miała swojego pomocnika. Pierwsza z grup, pod kierownictwem Kasi, piekła chleb gryczano-jaglany z ziarnami i chleb biały. Natomiast druga grupa, pod opieką Pana Wiesława, piekła chleb gryczany z chia i kajzerki. Na koniec obie grupy upiekły szarlotkę. W trakcie warsztatów uczestnikom pomagała także właścicielka Oberży Pod Dzwonkiem, Pani Aleksandra Korytowska oraz Pani Iwona. Warsztaty przebiegały sprawnie, uczestnicy mieli wcześniej przygotowane produkty do danego przepisu i mogli skupić się na przygotowaniu ciasta i zadawaniu pytań.
Po zakończeniu każdego kolejnego etapu był czas na rozmowy i na dzielenie się swoim doświadczeniem w bezglutenowej kuchni. W oczekiwaniu na ciasta, uczestnicy mogli skosztować żurku przygotowanego przez restaurację, a także pierwszych upieczonych chlebów. Świeżo wyjęty z pieca chleb z masłem smakował każdemu. Pod koniec warsztatów pojawiła się wyczekiwana szarlotka, która zniknęła w mgnieniu oka.

     

Dziękujemy serdecznie wszystkim uczestnikom warsztatów za wspólne spędzenie czasu, miłą rodzinną atmosferę i za wszystkie ciepłe słowa.
Bardzo dziękujemy Oberży pod Dzwonkiem za to, że mogliśmy współorganizować nasze pierwsze warsztaty kulinarne. Przede wszystkim właścicielce Pani Aleksandrze Korytowskiej oraz Panu Wiesławowi Szymańczakowi i Pani Iwonie za pomoc w przygotowaniu warsztatów i ich prowadzeniu. Dziękujemy także Kasi Buśkiewicz za pomoc przy warsztatach i za przygotowanie przepisów, firmie Fiendly Food za ciastka do degustacji i za niektóre produkty, które wykorzystywane były podczas warsztatów, a także Błażejowi za zdjęcia, dzięki którym możemy pokazać efekty naszej wspólnej pracy.

  

Mamy nadzieję, że uczestnicy naszego spotkania wykorzystają nabyte doświadczenie w domu i upieką pyszne bezglutenowe chleby. Zapraszamy na kolejne warsztaty!

Rafał Kapciński i Bartek Drozd

Zarząd Stowarzyszenia: Dziękujemy bardzo naszemu Oddziałowi Poznań i wszystkim osobom, które współorganizowały warsztaty.