Jedzmy amarantus – kolejne bezpieczne produkty z licencją

Mamy kolejne bezpieczne produkty objęte licencją na używanie międzynarodowego znaku przekreślonego kłosa: zdrowe i wartościowe produkty z amarantusa firmy Ekoprodukt. Są to: mąka amarantusowa prażona oraz amarantus ekspandowany. Produkty będą obecne na rynku pod marką AMARELLO.

Produkty są przebadane i wytwarzane w sposób zapewniający ich bezglutenowość. Polecamy!

Amarantus (szarłat) należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Chociaż wciąż jeszcze mało znany przez Polaków, uprawiany jest na świecie od wieków. Jego ojczyzną jest Ameryka Południowa. Dziś pola amarantusa spotkać można we wszystkich niemal zakątkach świata. Dodatek mąki z amarantusa poprawia jakość wypieku, nadaje mu lekko orzechowy smak, przedłuża trwałość i wzbogaca w potrzebne organizmowi składniki odżywcze.

Ziarno amarantusa zawiera wiele cennych biopierwiastków: żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, a ich ilość ich jest kilka razy większa niż w ziarnach tradycyjnych zbóż. Nie zawiera glutenu. Nie bez znaczenia jest też duża zawartość witaminy E – witaminy „wiecznej młodości”, a także niektórych witamin z grupy B. Amarantus zawiera lekkostrawną skrobię, dużo łatwo przyswajalnego i wartościowego białka, cenne tłuszcze jedno- i wielonienasycone, wiele składników mineralnych, charakteryzuje się też wysoką zawartością błonnika. Wprawdzie według klasyfikacji botanicznej nie jest rośliną zbożową, jednakże ze względu na to, że najczęściej wykorzystywaną jego częścią są nasiona, nazywany jest pseudozbożem.

Bogaty artykuł na temat zalet ziarna i mąki z amarantusa ukaże się w najbliższym wydaniu naszego czasopisma „Bez glutenu”, które otrzymają członkowie Stowarzyszenia.