„Jesienno-dyniowe” spotkanie bezglutenowe w Kielcach 29.10.2016r

pumpkinCzas jesieni to okres w którym króluje DYNIA. Zaplanowaliśmy więc bezglutenowe spotkanie z tym pięknym, zdrowym i pysznym warzywem. Tym razem będą to warsztaty dla dzieci. Upieczemy wspólnie ciasto dyniowe. Zapraszamy dzieci i te starsze, i te młodsze. Starsze będą potrzebne do obierania i krojenia dyni, młodsze do przesiewania mąki i  mieszania ciasta, a wszyscy, łącznie z rodzicami, do degustowania warsztatowych wypieków.
Zachęcamy do przyniesienia dyń, które (gdy ciasto będzie się piekło, a jego zapach będzie rozchodził się po kuchni) przerobimy na jesienne lampiony. Warto do tego zabrać ze sobą  małe jesienne listki, które posłużą do odbicia wzoru na dyni i mały nożyk. Do pomocy, szczególnie u młodszych dzieci, konieczny będzie rodzic.
Już po raz drugi, dzięki uprzejmości Dyrekcji tej placówki, spotkamy się w pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego przy ul. Langiewicza 18 w Kielcach, sala numer 4.

Termin warsztatów: 29 października 2016, od 11.00 do 14.00
Rejestracja pod adresem:  a.przenzak@celiakia.pl


Każda z osób zgłaszających swoje uczestnictwo otrzyma zwrotnego maila. W zgłoszeniu prosimy podać ilość osób, w tym ilość i wiek dzieci.  Ilość miejsc na warsztatach jest ograniczona. Pierwszeństwo będą miały osoby, które  są członkami Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej i nie mają zaległości w składkach członkowskich. Osoby, które chciałyby się jeszcze zapisać przed warsztatami, znajdą wszystkie niezbędne informacje tutaj.

Zachęcamy wszystkich rodziców do przyniesienia własnych np. dyniowych  przysmaków do degustacji albo sprawdzonych przepisów.  Mamy nadzieję, że z wieloma osobami spotkamy się ponownie, ale zapraszamy też nowe osoby, które jeszcze nie mają dużego doświadczenia w prowadzeniu diety bezglutenowej. Takie spotkanie to bardzo dobra okazja do podzielenia się własnymi doświadczeniami i radami, jak uprościć sobie życie z bezglutenowa dietą.  W spotkaniu weźmie udział Martyna Samiczak, psychodietetyk, która jak zwykle chętnie odpowie na wszystkie Państwa pytania związane z dietą. Zapraszamy!

Anna Przenzak, Michał Kamiński, Martyna  Samiczak,