Konferencja „Celiakia i dieta bezglutenowa” oraz Walne Zgromadzenie Członków Pomorskiego Oddziału Stowarzyszenia – 29.11.2014

pomorskie szkoly rzemioslOddział Pomorski w Gdańsku organizuje konferencję, która będzie połączona z Walnym Zgromadzeniem Członków Pomorskiego Oddziału Stowarzyszenia. Zapraszamy serdecznie.
Termin: 29 listopada 2014
Miejsce: Pomorskie Szkoły Rzemiosł – aula szkoły, ul. Sobieskiego 90, Gdańsk.
Zapisy: trojmiasto@celiakia.pl (uczestnicy otrzymają potwierdzenie mailem)
Patronat: Katedra i Klinika Pediatrii, Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci GUMed, Dziekan Wydziału Biologii Uniwersytetu Gdańskiego
9.00 – 10.00 Rejestracja
10.00 – 10.15 Rozpoczęcie konferencji – powitanie uczestników – prof. dr hab. Barbara Kamińska, kierownik Kliniki Pediatrii, Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci Akademii Medycznej w Gdańsku
10.15 – 11.50 Sesja 1
Celiakia – standardy diagnostyczne w pediatrii – dr Krzysztof Marek, Klinika Pediatrii, Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci Akademii Medycznej w Gdańsku
Życie na diecie – działalność stowarzyszenia – Yasemin Çetiner-Słowikowska, Katarzyna Nowak, Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Celiakia z którą można się „zaprzyjaźnić” – Katarzyna Lubińska, psycholog
11.50 – 12.20 Przerwa
12.20 – 14.00 Sesja 2
Różne oblicza celiakii i nowe możliwości w leczeniu postaci opornych na dietę bezglutenową – dr Mirosława Chełstowska, Szpital św. Wojciecha, Gdańsk-Zaspa
Genetyczna diagnostyka nietolerancji pokarmowych (celiakia, nietolerancja laktozy) – Paweł Zatwarnicki, Euroimmun Polska
Dieta bezglutenowa bez tajemnic – dr Anna Wysocka, dietetyk, biolog, Katedra Genetyki, Wydział Biologii UG
14.00 – 14.50 Przerwa
Po konferencji o godz. 14:50 zapraszamy wszystkich członków stowarzyszenia z woj. pomorskiego na Walne Zgromadzenie Członków Pomorskiego Oddziału Stowarzyszenia (jeśli zabraknie quorum, drugi termin Walnego ustalamy na godz. 15.10).
W przerwie między wykładami oraz po wykładach uczestnicy konferencji będą mogli zapoznać się z ofertą producentów żywności bezglutenowej.