Kulinaria w Szczecinie – relacja

Kolejne warsztaty kulinarne w Szczecinie – tym razem świąteczne gotowanie – odbyły się 10 grudnia 2011. Przygotowywaliśmy pierniczki, makowiec na kruchym cieście, paszteciki z dwoma rodzajami nadzienia: z kapustą i grzybami oraz farszem warzywnym, a także pasztet z kurczaka. Pracy było jak zwykle dużo, ale uczestnicy pełni zapału przystąpili do wspólnej pracy i bardzo szybko uwinęliśmy się z przygotowaniem wszystkich zaplanowanych dań.

Potem był czas na kawę i herbatę przy pysznym cieście czekoladowym przygotowanym przez Agnieszkę specjalnie na to spotkanie oraz wymianę doświadczeń, przepisów i oczywiście degustację przygotowanych wspólnie potraw. Atmosfera była bardzo rodzinna, wręcz świąteczna, szczególnie cenna dla osób, które są krótko po diagnozie celiakii u siebie lub u swoich dzieci. Tradycyjnie bowiem jak na każdym poprzednim spotkaniu zgłaszają się do nas nowe osoby.

Bardzo dziękujemy Pani Marii Wójcikowskiej za cenne rady, serce otwarte szeroko dla bezglutenowców, a także firmie Shär i Bezgluten za przesłanie produktów za warsztaty.

Jola Meller

Od Zarządu – a my jak zwykle bardzo dziekujemy Joli, która w ciągu tydzień po tygodniu zorganizowała w Szczecinie dwie bezglutenowe imprezy. Brawo!