Lekcja z przyszłymi kucharzami w Lesznie

uczniowie leszno 2016 (21)Podczas kilkugodzinnych zajęć uczniowie technikum żywienia Zespołu Szkół Rolniczo – Budowlanych w Lesznie poznali dietę bezglutenową w teorii i praktyce. Pod okiem instruktora przygotowali bezglutenowe dania obiadowe, bezglutenowe pieczywo, ciasta bez glutenu oraz zdrowe dania na bazie bezglutenowych ziaren. uczniowie leszno 2016 (8)W połowie maja (poniedziałek, 16 maja 2016 r.) przyszli kucharze, kelnerzy i menadżerowie restauracji szkolili się w zakresie diety bezglutenowej. Dowiedzieli się, czym jest gluten i dieta bezglutenowa, w jakich chorobach dieta ta jest konieczna, a w jakich zalecana. Poznali objawy celiakii, najczęstsze błędy  restauracji karmiących „bezglutenowo”, a także sposoby bezpiecznego przyrządzania posiłków dla dzieci i dorosłych na diecie bezglutenowej. uczniowie leszno 2016 (16)Po teorii nadszedł czas na praktykę. W szkolnej pracowni kulinarnej odbyły się warsztaty bezglutenowe. Uczniowie przygotowali m. in. bezglutenowe bułki z amarantusem, bezglutenowe krokiety, owocowe śniadanie z ziaren amarantusa, ciasto marchewkowe, piernik wegański, babkę makową, ciasto herbaciane. Pracowali na produktach oznaczonych międzynarodowym Przekreślonym Kłosem, uwzględniając zamienniki mleka, kakao czy jaj. uczniowie leszno 2016 (1)Młodzież przyznała, że przygotowane potrawy smakują znakomicie i praktycznie trudno dostrzec różnicę między bezglutenowymi i glutenowymi potrawami. Jednocześnie przyszli kucharze i kelnerzy zrozumieli, jak trudne i czasochłonne jest zrobienie zakupów dla osoby chorej na celiakię. Z trudem znajdowali właściwe kakao, przyprawy czy mąkę z ciecierzycy. Szkolenie uczniów odbyło się w ramach stałej współpracy Zespołu Szkół Rolniczo-Budowlanych oraz Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
uczniowie leszno 2016 (14)Uczniowie zdadzą test sprawdzający ich wiedzę i otrzymają certyfikaty potwierdzające ukończenie szkolenia z zakresy diety bezglutenowej. Certyfikaty mogą im pomóc w przyszłości znaleźć pracę w restauracji żywiącej osoby bezglutenowe. Przede wszystkim jednak wiedza zdobyta na szkoleniu i warsztatach sprawi, że w swoim życiu zawodowym będą naszymi ambasadorami w restauracjach, przedszkolach, kawiarniach czy sanatoriach.