„Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na wiosnę i lato” – nowa książka Katarzyny Jankowskiej

MAG_logo_znak zastrz okladka twarda_z grzbietem_przod_3DNowa książka autorki blogu www.mamaalergikagotuje.pl jest kontynuacją serii książek pt. „Mama Alergika Gotuje”. Dotychczas na rynku ukazały się „Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie” i „Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”. „Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na wiosnę i lato” to wyjątkowy poradnik pełen kolorowych, apetycznych zdjęć, ręcznie narysowanych ilustracji i prostych przepisów, które dziecko przygotuje samodzielnie lub z pomocą opiekuna. W gotowaniu pomagają dzieciom MAGiczni bohaterowie, którzy odkrywają tajniki MAGicznej kuchni, opowiadają wiele ciekawostek i  zachęcają do nauki przez zabawę. Tym razem autorka namawia rodziców do gotowania razem z dziećmiokladka twarda_z grzbietem i wspólnego spędzania czasu przy rodzinnym stole. Jej marzeniem jest, aby dzieci z zainteresowaniem sięgały po tzw. „dziwne produkty” i jadały jak najwięcej warzyw i owoców. Książka zawiera 60 różnorodnych przepisów przygotowanych na bazie owoców i warzyw dostępnych w sezonie wiosenno-letnim. Przepisy zostały podzielone na działy: „Podstawowe”, „Śniadania”, „Obiady-Kolacje”, „Desery” i „Dodatki”. Wszystkie potrawy nie zawierają mleka, jajek, soi, orzechów, kakao, selera i miodu. To dania wegańskie, bezglutenowe i pozbawione zwykłego cukru. Każdy przepis, podobnie jak w poprzednich książkach, został opatrzony adnotacją od dietetyka klinicznego i stworzony z myślą o osobach reagujących krzyżowo na różne warzywa i owoce. W nowej książce opis przepisów jest wzbogacony o informacje odnośnie kalorii.

Część merytoryczna dla dorosłych to vademecum dla rodzica, które zawiera:

  • Informacje o pyleniu brzozy, traw i alergiach krzyżowych,szejk bananowy_rozkladowka
  • Obszerny materiał od dietetyka o racjonalnym odżywaniu dzieci,
  • Sezonowy kalendarz na wiosnę i lato, który ułatwi wybór wartościowych warzyw i owoców,
  • 30 MAGicznych wskazówek dla rodziców tzw. „Tadka Niejadka”,
  • oraz odpowiedzi na wiele pytań np.:
    -Które warzywa i owoce przechowywać w lodówce, a które poza nią?
    -Jakie warzywa i owoce należą do najbardziej zanieczyszczonych pestycydami, a jakie zaliczane są do tych czystych?
    -Jak domowym sposobem pozbyć się pestycydów?
    -Jak czytać etykiety i na które oznaczenia zwracać szczególną uwagę podczas zakupów?

W książce znajdują się także:
24 wierszyki, z których dzieci dowiedzą się wiele ważnych informacji na temat warzyw, kasz, owoców oraz ich wartości odżywczych, ciekawostki, porady, rebusy, ilustracja „znajdź 10 szczegółów”, samoprzylepne gwiazdki, które służą do oznaczenia ulubionych przepisów,
strony „Mój przepis”, na których można zapisać własne pomysły kulinarne. Z książki mogą korzystać wszyscy, nie tylko alergicy. Z pewnością zainteresuje także wegan, wegetarian, osoby na diecie bezglutenowej i miłośników zdrowego odżywiania.

Patron merytoryczny nad książką objęło nasze Stowarzyszenie.

Produkt do kupienia w przedsprzedaży w Sklepie MAG
www.mamaalergikagotuje.pl/
www.facebook.com/MamaAlergikaGotuje