Międzynarodowe badanie potrzeb osób z celiakią

Zapraszamy do wzięcia udziału w badaniu kierowanym przez prof. Franka Vriesekoopa z Harper Adams University w Wielkiej Brytanii. Jest ono adresowane do osób z celiakią i na diecie bezglutenowej oraz ich domowników robiących zakupy produktów spożywczych.

Badanie ma na celu analizę potrzeb i oczekiwań osób na diecie bezglutenowej wobec produktów bezglutenowych. Ma za zadanie wskazać producentom i dystrybutorom żywności koniecznych działań dla jak największego zaspokojenia oczekiwań konsumentów w poszczególnych krajach. W Polsce badanie nadzoruje prof. Dominika Głąbska i prof. Dominika Guzek z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w Warszawie.

Link do ankiety: https://harper-adams.onlinesurveys.ac.uk/glutenfree2polska

Badanie jest realizowane w oparciu o niezbędne zgody komisji etyki i jest ono całkowicie anonimowe. Nie ma w nim żadnych pytań osobistych, które pozwoliłyby w jakikolwiek sposób zidentyfikować uczestników. Pytania obejmują jedynie ogólne kwestie, takie jak np. płeć, wiek. Formularz nie identyfikuje również w żaden sposób uczestników badania i nie wykorzystuje ciasteczek (cookies). Wszystkie zebrane w ankiecie informacje są traktowane poufnie, dostęp do nich mają wyłącznie badacze.

Zachęcamy do wypełnienia ankiety! Przekażmy naukowcom i producentom, jak oceniamy żywność bezglutenową, jakie są nasze potrzeby i jakich produktów oczekujemy.

Wyniki badania przedstawimy, jak tylko zostaną opracowane i opublikowane. 

Międzynarodowe badanie potrzeb osób z celiakią