Pierogi i inne pyszności na mikołajkowych warsztatach kulinarnych w Łodzi

Spotkanie mikołajkowe łódzkiego oddziału Stowarzyszenia odbyło się w tym roku 7 grudnia. Gościliśmy w progach Pracowni „Tytka” na warsztatach kulinarnych.

Dzieci stanęły przed trudnym zadaniem przygotowania bezglutenowych pierogów z mąk jednorodnych – z kapustą i grzybami oraz ze szpinakiem i serem feta. Rodzice koniecznie chcieli się włączyć do wspólnej pracy, a ich pomoc okazała się nieoceniona podczas lepienia falbanek na pierogach. Była to również okazja do dzielenia się pomysłami i wymiany kulinarnych sztuczek oraz świątecznych przepisów.

Trudy pracy nad ciastem pierogowym wynagrodziły dwa desery, które zanim trafiły na stół, musieliśmy również sami przygotować. Tym razem nie trzeba było trzymać się skrzętnie przepisów, a do przygotowania pieczonej gruszki z serem ricotta i przyprawą piernikową oraz gorącej piernikowej czekolady z kokosową śmietanką, puścić wodze fantazji i dodać odrobinę świątecznej magii.

Po ciężkiej , ale jakże przyjemnej dla podniebienia pracy, przyszedł czas na wręczenie mikołajkowych prezentów i wspólne zdjęcia.

To wszystko nie odbyłoby się bez pomocy Magdy Nowak, Patrycji Dzikorskiej, Martyny Zemły i Kamili Czułek oraz wszystkich obecnych rodziców, którzy dzielnie ogarnęli kuchenne zmagania (szczególne ukłony dla Dziewczyn „na zmywaku”), którym z tego miejsca pięknie dziękuję.

Małgorzata Gajda
Oddział Łódź

Pierogi i inne pyszności na mikołajkowych warsztatach kulinarnych w Łodzi