Relacja – lunch boxy mini warsztaty

Choć 28 października 2018 nad Krakowem panowały deszczowe chmury, nie zniechęciło to grupy młodych osób, które z pełną werwą pojawiły się niedzielnym rankiem w Ambasadzie Krakowian, aby przygotowywać bezglutenowe lunch boxy w ramach mini-warsztatów kulinarnych.
W ciągu 3 godzin w kameralnym gronie przygotowaliśmy potrawy, które doskonale sprawdzą się jako drugie śniadanie w szkole, pracy lub na uczelni, a przy tym nie wymagają dużej ilości czasu ani narzędzi. W ten sposób powstały: czekokulki owsiane, kulki mocy a’la rafaello, podpłomyki gryczane, słupki warzywne z humusem oraz amarantusowe muffinki z kabanosem i fetą. Podczas spotkania był zarówno czas na gotowanie, dyskutowanie, wymianę doświadczeń przy aromatycznej kawie (i herbacie), jak i degustację przygotowanych posiłków, które w mgnieniu oka znikały z talerzy.

Mimo ponurej pogody podczas warsztatów panowała ciepła i wesoła atmosfera, a uczestnicy są bogatsi o nowe umiejętności, doświadczenia, książeczkę z przepisami oraz upominek-niespodziankę czyli najnowszy Mix Flour od firmy Balviten.

Joanna Kozdroń, Oddział Kraków

Relacja – lunch boxy mini warsztaty