Relacja – spotkanie świąteczne w Radomiu

radomswiat20151Bezglutenowcy z regionu radomskiego są już po kolejnym spotkaniu świątecznym. Tym razem warsztaty odbyły się w niedawno otwartej restauracji  La Melisa w Radomiu.
Całe spotkanie i warsztaty kulinarne poprowadziła Pani Lidia Chrząstek, członek naszego Stowarzyszenia, socjolog medycyny i pedagog, która w radomskich szkołach i restauracjach prowadzi kampanię pod hasłem „Odżywianie dla mózgu”. Na początku spotkania przedstawiła wykład na temat roli magnezu w naszym życiu.

radomswiat2015Idąc „magnezowym tropem” uczestnicy spotkania zostali podzieleni na 4 grupy. Jedna grupa przygotowywała słodkie czekoladowe kulki z wiórkami kokosowymi i migdałami. Druga grupa przygotowywała wigilijny barszcz czerwony z fasolą. Trzecia grupa miała za zadanie ze składników, które otrzymała wymyślić śniadanie z magnezem – przygotowała musli z bakaliami.
Dzięki uprzejmości zaprzyjaźnionego ekologicznego gospodarstwa z regionu radomskiego uczestnicy otrzymali soki,  z których jedna z grup zrobiła pyszny kisiel, a druga z soku buraczano-jabłkowego wykonała wspomniany barszcz z fasolą.
radomswiat2Na spotkanie zaprosiliśmy również dziennikarkę jednej z radomskich gazet, która obiecała nam artykuł z przebiegu warsztatów, a przez te 2 godziny była jednym z nas i przygotowywała wraz z nami bezglutenowe potrawy.
Bezglutenowcy z regionu radomskiego życzą Zarządowi i członkom Stowarzyszenia zdrowych, przeżytych w gronie rodzinnym, spokojnych i bezglutenowych Świąt Bożego Narodzenia.
Od Zarządu,
Asiu, bardzo Ci dziękujemy za organizację kolejnego wspaniałego spotkania w Radomiu. Przesyłamy najlepsze świąteczne życzenia.