Relacja z targów NATURA FOOD i beECO

W dniach 18-20 października 2019 r. w Łodzi odbyło się największe w Polsce wydarzenie branży BIO – XII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD oraz VIII edycja Targów Ekologicznego Stylu Życia beECO.

W ramach tegorocznej edycji odbyły się również: II Kongres EKObranży, BIObiznes Forum oraz IV Forum Alergii pod patronatem kwartalnika Hipoalergiczni. Podczas forum próbowano znaleźć odpowiedź na pytanie „Co z tym glutenem?”. Wykłady, prelekcje i dyskusje Forum Alergii, których moderatorem była redaktor naczelna kwartalnika Żaneta Geltz, poruszały tematy chorób alergicznych, dietozależnych, autoimmunologicznych, jednostek chorobowych związanych z koniecznością stosowania diety bezglutenowej oraz takich, w których rezygnacja z jedzenia produktów zawierających gluten wspomaga leczenie pacjenta.

Uczestnicy targów, zarówno wystawcy jak i odwiedzający, mieli okazję zapoznać się z szeroką gamą produktów ekologicznych, a także odwiedzić Strefę Pokazów Kulinarnych, których gościem specjalnym był Karol Okrasa. Osoby będące na dietach eliminacyjnych, weganie, wegetarianie oraz zwolennicy kuchni ekologicznej mieli także możliwość przyjrzenia się kulinarnym poczynaniom Katarzyny Jankowskiej (Mama Alergika Gotuje), Adama Marciniaka (Passion Cuisine Chef), Katarzyny Gubały oraz Carlosa Cegonte.

Szeroki wybór produktów bezglutenowych dostępnych na targach firm takich jak m.in: Grano, Dary Natury, Primavika czy Pięć Przemian pokazuje rosnące zapotrzebowanie na tego rodzaju żywność. OneDayMore, producent musli, granoli i owsianek, już w ubiegłym roku rozszerzył gamę swych produktów o asortyment ze znakiem Przekreślonego Kłosa. Z kolei Biovana, właściciel marki Zdrowo Namieszane, stwierdził, że coraz więcej osób dopytuje o bezpieczeństwo ich produktów dla osób chorych, będących na diecie bezglutenowej. 

Małgorzata Gajda

Relacja z targów NATURA FOOD i beECO