Relacja z warsztatów karnawałowych w Szczecinie

11 lutego spotkaliśmy się na warsztatach w Szczecinie – tym razem smażyliśmy karnawałowe specjały.

Przygotowaliśmy zatem pączki, faworki, a z pozostałych białek powstały bezy z kokosem. Dodatkowo (żeby nie było tylko słodko) przygotowaliśmy danie obiadowe, a mianowicie placek węgierski. Nasz bardzo ambitny plan realizowaliśmy ponad trzy godziny, wszyscy uwijali się przy swoich potrawach, ale efekt wspólnej pracy był imponujący.

Jak zwykle po pracy był czas na kawę, herbatę i degustację powstałych smakołyków, wymianę przepisów, a także doświadczeń z życia codziennego celiaków dużych i małych.

Tradycyjnie gorąco dziękujemy Pani Marii Wójcikowskiej za cenne rady, czas nam poświęcony, a także firmie Schär za przesłanie mąki na warsztaty oraz miłą niespodziankę dla wszystkich uczestników.

Jola Meller