Relacja z warsztatów kulinarnych w Lesznie

pieczenie chleba leszno 2016 (74)Na sobotnich warsztatach  w Lesznie zużyliśmy kilogramy bezglutenowych miksów i mąk naturalnych, mnóstwo drożdży i zakwasu, zdrowych dodatków i wody gazowanej. Upiekliśmy kilkanaście bochenków chleba i dziesiątki bułek oraz bagietek. Pracownia kulinarna zaprzyjaźnionej szkoły zmieniła się w bezglutenową piekarnię, w której pachniało chlebem aż do wieczora.pieczenie chleba leszno 2016 (28)
W październikowych (sobota, 15 października 2016 r.) warsztatach leszczyńskiego oddziału naszego Stowarzyszenia uczestniczyło 35 bezglutenowych rodzin. Uczestnicy dotarli do nas z Leszna i okolic, ale także z Poznania, Wrocławia, Wolsztyna, Polkowic, Nowej Soli, Wschowy, a nawet z Katowic (prawie 400 km). Cieszymy się, że organizowane u nas bezglutenowe spotkania przyciągają do Leszna mieszkańców innych regionów Polski. Gościliśmy w zaprzyjaźnionym Zespole Szkół Rolniczo-Budowlanych, w doskonale wyposażonej pracowni kulinarnej. W zajęciach towarzyszyła nam Mirosława Karpińska, nauczycielka współpracująca z oddziałem od kilku lat.
Pracowaliśmy w dwóch grupach: początkującej i zaawansowanej. Przy jednym ze stanowisk wypiekiem chleba zajęła się również grupa uczniów Zespołu Szkół Specjalnych w Lesznie. Młodzież z nauczycielką Beatą Osiejewską – członkinią naszego Stowarzyszenia – upiekła kilka rodzajów bezglutenowego pieczywa. Ich udział w warsztatach zainicjowała właśnie nauczycielka, zainteresowana wprowadzeniem uczniów w zagadnienia diety bezglutenowej.
Zasadą naszych warpieczenie chleba leszno 2016 (77)sztatów jest to, że korzystamy głównie z produktów z międzynarodowym licencjonowanym Przekreślonym Kłosem, pieczenie chleba leszno 2016 (26)w Polsce przyznawanym przez nasze Stowarzyszenie. Tak było i tym razem. Na stołach pojawiły się bezglutenowe mąki polskich oraz zagranicznych firm, ale również licencjonowane wędliny, bułka tarta oraz bezglutenowy karob – nowość na polskim rynku. Przy stole degustacyjnym na uczestników czekały owoce i warzywa, błyskawiczna owsianka, ale także bezglutenowe przekąski, wypieki, wędliny oraz bezglutenowa kawa Inka.
Na warsztatach upiekliśmy kilkanaście rodzajów bezglutenowego chleba, kilka pieczenie chleba leszno 2016 (18)rodzajów bułek, a także bezglutenowe muffinki czekoladowe oraz biszkoptowe. Pieczeniem muffinek z przyjemnością zajęły się bezglutenowe dzieci, dorośli natomiast korzystali z okazji na poznanie tajników pieczenia bezglutenowego pieczywa.
W programie warsztatów znalazły się m. in. chleby z miksów, chleby z mąk naturalnych, chleb z ziemniakami, chleb słodki, puszyste bagietki (z ręcznie formowanych foremek), chleb z wypiekacza, bułki z ziarnami, chleby na zakwasie, chleby bez drożdży, chleb pomidorowy czy migdałowy.
Wszystkie wypieki natychmiast znajdowały smakoszy i zdarzało się, że piekliśmy potem kilka takich samych chlebów, by wystarczyło dla wszystkich na degustację.
pieczenie chleba leszno 2016 (17)Uczestnicy grupy zaawansowanej i początkującej wysłuchali także prezentacji teoretycznej o tajnikach pieczenia bezglutenowego chleba. Mieli również dostęp do ulotek i materiałów edukacyjnych Stowarzyszenia (o diecie, o miejscach wypoczynku, o produktach).  Każda rodzina uczestnicząca w warsztatach otrzymała od nas upominki przekazane przez bezglutenowe firmy, a także ulotki informujące m. in. o wpłacie 1% podatku dochodowego na rzecz Stowarzyszenia.
W czasie warsztatów dzieci, które nie brały udziału w zajęciach kulinarnych, były pod opieką przedszkolanki. W kąciku zabaw były klocki, artykuły papiernicze i zabawki dostosowane do różnego wieku. Dzięki temu rodzice mogli w pełni uczestniczyć w warsztatach teoretycznych i praktycznych.

pieczenie chleba leszno 2016 (59)Dziękuję Franciszkowi Kaczmarkowi, dyrektorowi Zespołu Szkół Rolniczo-Budowlanych w Lesznie oraz Mirosławie Karpińskiej, nauczycielce przedmiotów zawodowych, współpracującej z nami od czterech lat.  Dziękuję również uczennicy ZSRiB, która poświęciła wolną sobotę na pomoc przy prowadzeniu warsztatów.
Dziękuję członkom Stowarzyszenia, zaangażowanym w przygotowanie i prowadzenie warsztatów: Eli, Wojtkowi, Irenie i Piotrowi, Ani i Marcinowi.
Dziękuję prezydentowi Leszna oraz Agnieszce Sztor, naczelniczce wydziału spraw obywatelskich Urzędu Miasta Leszna, za wsparcie przy organizacji spotkania.
Dziękuję firmom, które przekazały produkty na warsztaty oraz do degustacji i do paczek: Glutenex, Schär, Balviten, Kubara (marka Amarello), Celiko, Nutrifree, Bakels Polska, Pięć Przemian, Provena, Balcerzak i Spółka, Grana (bezglutenowa kawa Inka).

Marta Krzyżanowska-Sołtysiak – Oddział Leszno

Od Zarządu: A my bardzo dziękujemy Marcie za kolejne udane warsztaty.

pieczenie chleba leszno 2016 (16) pieczenie chleba leszno 2016 (33) pieczenie chleba leszno 2016 (38) pieczenie chleba leszno 2016 (51) pieczenie chleba leszno 2016 (52) pieczenie chleba leszno 2016 (53)