Relacja z warsztatów kulinarnych w Szczecinie

7 kwietnia 2018 roku odbyły się w Szczecinie warsztaty dla osób na diecie bezglutenowej adresowane szczególnie dla tych, którzy na diecie są niedługo. Tematem było bezglutenowe pieczywo. Przygotowaliśmy trzy rodzaje chleba: z dodatkiem płatków owsianych, z dodatkiem gryki niepalonej gotowanej oraz ziołowy – z masłem ziołowym, oraz bułki grahamki, chałkę i pizzę w wersji z laktozą oraz bez laktozy. Użyliśmy mixu chlebowego (dwóch producentów) z dodatkiem mielonego siemienia lnianego oraz ziół: mielonego kminku i gałki muszkatołowej, posypaliśmy ziarnami sezamu i słonecznika. Uczestnicy samodzielnie przygotowywali pieczywo, pizzę, formowali bułki oraz chlebek ziołowy.
W czasie gdy pieczywo wyrastało i piekło się, uczestnicy wysłuchali prezentacji o tym czym jest gluten,  gdzie można się go spodziewać, jakie produkty są bezpieczne dla bezglutenowca oraz na co szczególnie należy uważać podczas przygotowania potraw bezglutenowych, a także jakie dodatki do potraw wzbogacają ich wartość odżywczą, szczególnie w żelazo, którego często mamy niedobory.
Następnie była najprzyjemniejsza część warsztatów, czyli degustacja wszystkich wypieków. Uczestnicy mogli też skosztować chleba z kiszonej gryki oraz chleba na zakwasie z jednorodnych mąk upieczonego wcześniej specjalnie na warsztaty, ponieważ takiego rodzaju chleba nie da się przygotować w trzy godziny (oba muszą wyrastać 8-12 godzin). Nasz stół degustacyjny był bardzo urozmaicony, mimo że to tylko różne rodzaje pieczywa oraz masło (na załączonych zdjęciach). Podczas degustacji rozmawialiśmy o naszych doświadczeniach, wyjaśnialiśmy zawiłości bezglutenowej kuchni oraz dzieliliśmy się naszymi sprawdzonymi „patentami”, jak sobie radzić na co dzień z dietą. Nie potrafiliśmy wybrać najlepszego pieczywa, stwierdziliśmy więc „komisyjnie”, że wszystkie wypieki są dobre i nie ma 1 miejsca 😉
Bardzo dziękuję za pomoc: Kasi Cackowskiej za przyjmowanie zgłoszeń, Ani Pomiećko za zrobienie zakupów, a także moim córkom Ani i Kasi za pomoc w czasie warsztatów.

Jola Meller

Od Zarządu: Bardzo dziękujemy Joli oraz jej pomocnikom za zorganizowanie wspaniałych warsztatów.

Relacja z warsztatów kulinarnych w Szczecinie