Relacja z warsztatów w Studiu Kulinarnym Bataty

1 października 2022 r. przed południem spotkaliśmy się na warsztatach w Studiu Kulinarnym Bataty w Szczecinie, aby poćwiczyć przygotowywanie bezglutenowych wypieków, a także porozmawiać o podstawach diety bezglutenowej.

Plan spotkania obejmował upieczenie kilku chlebów z użyciem miksów bezglutenowych: owsianego (z płatkami owsianymi), gryczanego (z ugotowaną kaszą gryczaną), ziołowego (z masłem ziołowym) oraz chleba z mąk jednorodnych. Przygotowaliśmy też bułki „grahamki”, chałkę i pizzę.

Na początku podzieliliśmy się na 2-4 osobowe zespoły, z których każdy przygotował wybrany przez siebie przepis. Pracowaliśmy przy dużej kuchennej wyspie, więc podglądaliśmy, co robią sąsiednie zespoły, wymienialiśmy obserwacjami i doświadczeniami. Gdy ciasta wyrastały, uprzątnęliśmy stoły, przygotowaliśmy blaszki i wyłożyliśmy je papierem do pieczenia. Potem po krótkim wyrobieniu i uformowaniu odpowiednich kształtów, ułożyliśmy ciasta do foremek, aby ponownie podrosły i upiekliśmy.

Kiedy nasze wyroby się piekły i studziły, przedstawiłam uczestnikom prezentację o Stowarzyszeniu i jego działaniach, a także o celiakii i glutenie. W dalszej części mówiłam też o podstawach diety bezglutenowej. O zasadach, jakich należy przestrzegać, o tym, jak unikać błędów podczas zakupów i przygotowywania posiłków bezglutenowych. A także jak przeorganizować kuchnię w swoim domu. Starałam się też odpowiedzieć na pytania, które padły w czasie spotkania.

Następnie był czas na degustację przygotowanych przez nas wyrobów, czyli otworzyła się nasza bezglutenowa piekarnia, bardzo bogata w smaki. Każdemu smakuje co innego: jedni wolą chleb, inni bułki, ktoś woli pieczywo z ziarnami, inny bez. A jeśli na słodko, to może chałka? Wypieki powstały z podobnych składników, ale to użyte dodatki lub ich brak sprawiał, że odróżniały się smakiem. Jak mówi klasyk: o gustach się nie dyskutuje, dla każdego to, co mu smakuje😊

Spotkanie upłynęło w miłej atmosferze. Wspólne doświadczenia, praca zespołowa a także stół, przy którym spędziliśmy większość czasu, bardzo zbliżają i dają poczucie wspólnoty.

Mam nadzieję, że spotkanie spełniło oczekiwania uczestników. Na koniec wszyscy otrzymali przepisy, z których korzystaliśmy w trakcie warsztatów, oraz miły upominek od firmy Bezgluten do samodzielnych domowych wypieków.

Dziękuję wszystkim uczestnikom warsztatów za zaangażowanie i miłą atmosferę.

Bardzo dziękuję firmom Schär  i Bezgluten za przesłanie mąk na warsztaty.

Serdecznie dziękuję Basi Domarackiej za przyjazd do nas z Koszalina oraz zajęcie się sprawami finansowymi i dokumentacją fotograficzną warsztatów.

Pięknie dziękuję Kasi i Ani za pomoc w transporcie oraz w czasie warsztatów.

Jola Meller, Oddział Szczecin

Relacja z warsztatów w Studiu Kulinarnym Bataty