Relacja ze spotkania świątecznego dla dzieci i dorosłych w Gdańsku

Mikołajkowe szaleństwo w Gdańsku za nami. W tym roku nadrobiliśmy zaległości i przy okazji zabawy mikołajkowej dla dzieci, dorośli spotkali się na warsztatach kulinarnych. Potem wszyscy zasiedliśmy do wspólnego stołu, aby degustować to, co udało nam się upiec.

Wszystko odbyło się w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Gdańsku. Na sali gimnastycznej dzieci bawiły się z animatorką – rudowłosą „Meridą Waleczną”, która tym razem przebrała się za Elfa. Niezliczona ilość pomysłów na zabawę spowodowała, że dzieciaki nie miały czasu na nudę.  Po dwóch godzinach szaleństw odebrały swoje prezenty przygotowane przez Stowarzyszenie. Książka jest zawsze świetnym podarunkiem. Z pewnością spodoba się dzieciom, a co najważniejsze będzie doskonałą pamiątką na dłużej niż szybko zjedzone słodycze.

Na innym piętrze szkoły, w pracowni kuchennej, dorośli członkowie naszego Stowarzyszenia upiekli chleb, bułki, ptysie i pizzę. Panie: Monika, Justyna, Beata i Agnieszka pokazały jak przygotować swoje popisowe wypieki. Przepisy te były bardzo ciekawe, inne niż tradycyjne, a przede wszystkim łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ci, którzy byli pierwszy raz na naszych warsztatach zobaczyli, że kuchnia bezglutenowa nie jest tak straszna, jak to się zawsze na początku wydaje. Wspólne spotkanie przy stole po trudach gotowania i zabawy zdominowane zostało przez tematy bezglutenowych problemów, z jakimi spotykamy się na co dzień. Nawiązaliśmy nowe znajomości i mamy już pomysły na następne spotkania.

Dziękuję wszystkim, którzy pomogli mi w organizacji tej imprezy, a później w posprzątaniu sal. Paniom: Monice, Justynie, Agnieszce i Beacie dziękuję za prowadzenie warsztatów, Oli i Izie za wszelką pomoc, Krzysztofowi za zdjęcia, a mężowi za (jak zazwyczaj) bycie tragarzem, kierowcą i pomocnikiem od wszystkiego.

Kasia Nowak
Oddział Trójmiasto

Relacja ze spotkania świątecznego dla dzieci i dorosłych w Gdańsku