Relacja ze świątecznych warsztatów kulinarnych w Białymstoku

11 grudnia 2018r. po raz piąty, czyli ostatni w tym roku, w Centrum Aktywności Społecznej w Białymstoku spotkały się osoby ze Stowarzyszenia. Było nas kilkanaścioro – dzieci i rodziców.

Tym razem w związku ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia uczyliśmy się lepić pierogi. Były w dwóch wersjach: ruskie (czyli z ziemniakami, twarogiem i podsmażaną cebulką) oraz oczywiście z kapustą (którą nasza zaprzyjaźniona dietetyczka Ania przygotowała w 7 godzin zamiast w 7 dni z surowej posiekanej kapusty smażonej na oleju z przyprawami).

Razem odkrywaliśmy co sprawia, że pierogi bezglutenowe kleją się, smakują i wyglądają podobnie jak te z glutenem. Naszym zdaniem to dodatki do mąki i soli: koniecznie gorąca woda, jajko, odrobina oleju lub masła. Żeby poprawić wartość odżywczą, łączyliśmy gotową mieszankę z mąką gryczaną.
Każdy próbował dotknąć ciasta, żeby poczuć właściwą konsystencję, a potem korzystając z inspiracji internetowych lepiliśmy pierogi w różnych kształtach i z różnymi wzorkami na krawędziach. To była prawdziwa twórczość artystyczna, szczególnie w wykonaniu dzieci.

Potem znów eksperymentowaliśmy, bo część pierogów ugotowaliśmy i zahartowalśmy w zimnej wodzie, a pozostałe upiekliśmy lekko skropione olejem.

Integrowaliśmy się w kuchni i poza nią blisko 3 godziny. Prawdziwą przyjemnością było ustawienie gotowych wyrobów na stole i wspólne zjedzenie kolacji.

Elżbieta Babicz

Relacja ze świątecznych warsztatów kulinarnych w Białymstoku