Śląski Dzień Celiakii 02.12.2017 – relacja

Oficjalnie rozpoczęliśmy obchody Śląskiego Dnia Celiakii o godz. 9.30, ale już pół godziny wcześniej w budynku Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach przy Auli A3 zjawili się pierwsi goście. Swoje stoiska wystawiły firmy: INCOLA, BALVITEN, BEZGLUTEN, a także firma HERT, m.in. ze swoimi słodkościami i chlebami

bezglutenowymi. Można było spróbować wypieków, zapoznać się z ofertą oraz uzyskać informacje na temat miejsc, gdzie można się zaopatrywać w ich produkty – w sklepach stacjonarnych, ale również drogą elektroniczną. Pojawił się też katowicki PLACEK, czyli bezglutenowa naleśnikarnio-plackarnia, od niedawna uczestnik programu i posiadacz certyfikatu MENU BEZ GLUTENU, częstujący gości swoimi placuszkami i naleśnikami oraz firmy EUROIMMUN z ofertą testów wykrywających gluten i SANPROBI z ofertą probiotyków i prebiotyków. Były także delikatesy „Strefa Diet”, w których można zaopatrywać się m.in. w bezglutenowe produkty i zielarze ze swoją ofertą.
Na stoisku dzielonym przez nasze Stowarzyszenie i Śląski Uniwersytet Medyczny znalazły się fantastyczne bezglutenowe wypieki oraz przekazane przez firmę dr Schär słodycze. Goście mogli zabrać ze sobą nie tylko słodkości, ale również nasze poradniki i informatory ułatwiające poruszanie się w „bezglutenowym świecie”.
Podczas części oficjalnej Śląskiego Dnia Celiakii w auli A3 wygłoszone zostały referaty dotyczące celiakii, diagnostyki, kontroli przestrzegania diety, roli pro- i prebiotyków, ewentualnych zanieczyszczeń produktów glutenem oraz prowadzenia bezpiecznej kuchni bezglutenowej w warunkach domowych. Swoje referaty wygłosili:

  • dr hab. n.med. Urszula Grzybowska-Chlebowczyk
  • dr n.med. Sabina Więcek
  • przedstawicielka firmy Sanprobi
  • przedstawiciel firmy Euroimmun
  • Grażyna Konińska i Jacek Oleś ze Stowarzyszenia

Niestety choroba zatrzymała w domu panią prof. Krystynę Karczewską i nie mogła przybyć na ŚDC – życzymy oczywiście jak najszybszego powrotu do zdrowia. Licznie przybyli goście z dużym zainteresowaniem odwiedzali stoiska firm przybyłych na ŚDC i podkreślali, co nas niezmiernie cieszy, że takie spotkania mają dla nich wielkie znaczenie. Wszystkim dziękujemy za przybycie i sympatyczne reakcje. Do zobaczenia przy okazji kolejnych spotkań na Śląskim Dniu Celiakii.

Bardzo dziękujemy wszystkim firmom za wzięcie udziału w tym ważnym wydarzeniu. Cieszymy się, że możemy na Państwa liczyć. Dziękujemy osobom pomagającym na stoisku i wszystkim, którzy przyczynili się do realizacji tej imprezy. Szczególnie gorąco dziękujemy jednak pani dr Barbarze Kalicie, bez której inicjatywy, zaangażowania i werwy nie miałaby prawa się ona odbyć.

Oddział Śląsk

Od Zarządu: Serdecznie dziękujemy organizatorom konferencji za poświęcony czas i zaangażowanie.