O nas

Upowszechniamy wiedzę na temat celiakii i zmieniamy Polskę w kraj przyjazny osobom na diecie bezglutenowej.

Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej jest największą organizacją pożytku publicznego pomagającą osobom na diecie bezglutenowej, jedyną o zasięgu ogólnopolskim, prowadzącą wszechstronne działania na rzecz polskich bezglutenowców i ich rodzin.
Przez całe lata w Polsce temat celiakii i diety bezglutenowej był bardzo zaniedbany. 15 osób w 2006 roku postanowiło to zmienić powołując do życia organizację, która rozpoczęła bardzo aktywne działania na rzecz poprawy jakości życia osób na diecie bezglutenowej. Od tego czasu „bezglutenowa rzeczywistość” w Polsce zdecydowanie się poprawiła. A nas przybywa – w Stowarzyszeniu jest już około 5.000 członków, mamy oddziały w kilkunastu miastach. Skupiamy osoby z celiakią, alergią na gluten, rodziców chorych dzieci, lekarzy, dietetyków i wszystkie osoby zainteresowane tematyką.

Aktywne działania Stowarzyszenia doceniane są przez osoby, którym pomagamy, współpracujących z nami lekarzy i dietetyków nie tylko w Polsce, ale także za granicą (Association of European Coeliac Societies, AOECS).

Od roku 2008 Stowarzyszenie ma status organizacji pożytku publicznego (nasz KRS: 0000 27 37 81).  Kontakt do Oddziałów Stowarzyszenia w poszczególnych miastach: tutaj. O tym co robimy w poszczególnych miastach można przeczytać tutaj.

 

W 2018 roku Stowarzyszenie otrzymało Honorową Nagrodę Zaufania Złoty OTIS dla organizacji pacjentów.

 

 

 

 

Jakie są korzyści z członkostwa w  Stowarzyszeniu? O tym piszemy tutaj.

Nasze główne działania

  • Wydajemy magazyn Bez glutenu
  • Dzięki nam od 2009 roku w Polsce jest bezglutenowa komunia
  • Prowadzimy portal z bezglutenowymi przepisami kuchniabezglutenowa.pl
  • Reprezentujemy polskich celiaków za granicą (jako jedyni należymy z Polski do AOECS)
  • Uczestniczymy w konferencjach medycznych w kraju i za granicą
  • Współpracujemy z dietetykami i lekarzami z całej Polski
  • Wysyłamy członkom co miesiąc newsletter „Dieta bezglutenowa”
  • Obejmujemy patronatem merytorycznym obozy dla dzieci i młodzieży na diecie bezglutenowej
  • Wspieramy, radzimy, pomagamy wszystkim, którzy tego potrzebują
Do Stowarzyszenia może zapisać się każdy, kto jest zainteresowany tematyką bezglutenową. Wszystkim zainteresowanym lekarzom i dietetykom wysyłamy bezpłatnie poradniki na temat celiakii, restauratorom informacje na temat możliwości przystąpienia do programu MENU BEZ GLUTENU, producentom informacje na temat uzyskania licencji na znak towarowy Przekreślony Kłos – wystarczy się z nami skontaktować.

Zapraszamy do Stowarzyszenia! – Tutaj są informacje o tym jak się zapisać.

 

Statut Stowarzyszenia 

Pobierz statut Stowarzyszenia w formacie PDF

Zarząd Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej


Małgorzata Źródlak
Prezes Stowarzyszenia
m.zrodlak@celiakia.pl
tel. +48 888 205 528

 


Paulina Sabak-Huzior
Wiceprezes Stowarzyszenia
p.sabak@celiakia.pl
tel. +48 571 329 308

 


Grażyna Konińska
Sekretarz Stowarzyszenia
g.koninska@celiakia.pl
tel. +48 602 258 466

 


Anna Marczewska
Skarbnik Stowarzyszenia
a.marczewska@celiakia.pl
tel. +48 509 305 875


Daria Kostrzewska-Jafiszow
Członek zarządu
d.kostrzewska@celiakia.pl
tel. +48 662 189 164

Komisja Rewizyjna

  • Jerzy Kaleta – Przewodniczący
  • Alicja Kamińska – Wiceprzewodnicząca
  • Liliana Klimowicz – Sekretarz

 

Sprawozdania Stowarzyszenia

Nasze Stowarzyszenie jest organizacją pożytku publicznego. W związku z tym zgodnie z obowiązującym prawem szczegółowe sprawozdania finansowe i merytoryczne Stowarzyszenia są publikowane w bazie Narodowego Instytutu Wolności. W celu przejrzenia któregokolwiek ze sprawozdań wystarczy wpisać nr KRS: 0000273781.

Sprawozdania Stowarzyszenia są także dostępne poniżej.

Sprawozdania za rok 2019

Sprawozdania za rok 2018

Sprawozdania za rok 2017

 

Sprawozdania za rok 2016

 

 

Honorowi członkowie Stowarzyszenia

Wspiera nas wielu lekarzy, profesorów, pracowników naukowych. Członkami honorowymi Stowarzyszenia są m.in.:

  • prof. dr hab. n. med. Bożena Cukrowska – Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
  • prof. nadzw. dr hab. n. med. Elżbieta Cyrta-Jarocka – Dziecięcy Szpital Kliniczny w Olsztynie
  • dr hab n. med. Piotr Dziechciarz – Dziecięcy Szpital Kliniczny w Warszawie
  • prof. nadzw. dr hab. n. med. Hanna Gregorek – Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
  • mgr inż. Urszula Grochowska – Dziecięcy Szpital Kliniczny w Warszawie
  • prof. dr hab. n. med. Maciej Kaczmarski – emerytowany profesor Dziecięcego Szpitala Klinicznego w Białymstoku
  • prof. dr hab. n. med. Krystyna Karczewska – Klinika Pediatrii Szpitala Klinicznego w Zabrzu
  • dr n. med. Katarzyna Kondej-Muszyńska – Dziecięcy Szpital Kliniczny w Białymstoku
  • Karol Okrasa – kucharz, autor i prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej
  • dr n. med. Barbara Kalita – Górnośląskie Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach
  • dr hab. Ewa Lange – SGGW w Warszawie
  • dr n. med. Krzysztof Marek – Gdański Uniwersytet Medyczny
  • dr hab. n. med. Wojciech Marlicz – Klinika Gastroenterologii, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • dr n. med. Małgorzata Mokrzycka Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • dr inż. Joanna Myszkowska-Ryciak – SGGW w Warszawie
  • prof. dr hab. n. med. Jerzy Socha – Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
  • dr inż. Anna Stolarczyk – Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
  • prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska – Zakład Biochemii i Żywienia Człowieka, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • prof. dr hab. n. med. Hanna Szajewska – Akademia Medyczna w Warszawie
  • dr n. med. Ewa Waszczuk – Szpital Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu
  • mgr Maria Wójcikowska – Pracownia Gospodarstwa Domowego Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie
  • dr n. med. Aleksandra Zalewska–Szymanowicz – Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • dr n. med. Piotr Zimnicki – Specmed w Suwałkach