Święta bez glutenu – oferta lokali z MENU BEZ GLUTENU 2017

Dla wszystkich zabieganych przygotowaliśmy ofertę restauracji należących do MENU BEZ GLUTENU, w których można zamawiać świąteczne dania bezglutenowe. 

Przy ich zamawianiu należy zawsze zaznaczyć, że mają być przygotowane dla osoby na diecie bezglutenowej. W sprawie szczegółów prosimy kontaktować się już bezpośrednio (telefonicznie lub mailowo) z restauracjami.

Oferta MENU BEZ GLUTENU

Firma cateringowa Light Box gotuje również na święta – menu można zamówić na cały okres świąteczny lub na wybrane dni. Firma planuje tradycyjne, postne menu wigilijne oraz świąteczne przysmaki, np. dzik w sosie jarzębinowym z gnocchi szpinakowym i buraczkami, perliczkę nadziewaną fetą i jarmużem w sosie kurkowym z kaszą gryczaną i modrą kapustą. LightBox proponuje także okolicznościowe vouchery upominkowe na dietę pudełkową. Voucher można zakupić na wybrany okres korzystania z diety, a obdarowany sam decyduje o terminie realizacji.

Województwo dolnośląskie:

  • Kłodzko – Bar Dobrze – bar prowadzi zapisy na świąteczne dania bezglutenowe.
  • Wrocław – Bar Obiadomek – zamówienia przyjmowane są do 15 grudnia. W tym roku firma nie robi niestety mącznych wyrobów bezglutenowych (uszek, pierogów i krokietów bezglutenowych).
  • Wrocław – Kawiarnia Sorrir Superfood – w świątecznej ofercie kilkanaście pozycji m.in.: przekładaniec piernikowy, piernik śliwkowy, makowiec pod kruszonką, torcik czekoladowo kawowy dacquoise, torcik czekoladowo karmelowy, ciasteczka cynamonowe, imbirowe, daktylowo – orzechowe i wiele innych. Ciasta mogą występować w opcjach: bez glutenu, bez cukru, bez laktozy, wegańskie. Wszystkie słodkości są naturalne bez sztucznych dodatków.
  • Wrocław – Restauracja Patio – w ofercie także voucher upominkowy do Restauracji Patio.

Województwo kujawsko-pomorskie:

  • Toruń – Celia cooking – w bezglutenowej ofercie świątecznej: uszka, pierogi, barszcz czerwony, paszteciki z kapustą i grzybami, krokiety, pasztety, ryba/mięsa w galarecie, zakąski, dania zimne, ciasto z orzechami Pani Walewska, makowiec z blachy, strucla makowa. Na specjalne zamówienia możliwość dania bez laktozy, jaj, cukru.
  • Toruń – Manufaktura Cukierków – ręcznie robione cukierki i lizaki (fantazyjne kształty, różne smaki), idealne na prezent lub do powieszenia na choince.

Województwo łódzkie

Piotrków Trybunalski – To&Owo – w ofercie świątecznej m.in.: pierogi z kapustą i grzybami, paszteciki z kapustą i grzybami, barszcz czerwony, zupa grzybowa, kapusta z grochem, strucla z makiem, makowiec, piernik, sernik (niektóre ciasta też w wersji vegańskiej).

Województwo małopolskie

  • Kraków – Restauracja Pod Baranem – ma w karcie m.in. pierogi bezglutenowe, barszcz czerwony czysty i z kołdunami, zupę rybną, sernik, tort malinowy i ajerkoniakowy. Można kupić na wynos.
  • Kraków – Piekarnia Bezglutenowa BEZ – m.in. bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami, piernik z powidłami, ciasto makowe i marchewkowe z polewą.
  • Kraków – Wielopole3 – m.in. bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami, pasztet i gołąbki wegańskie, keks bakaliowo-kawowy.
  • Kraków i Zakopane – Ciuciu Cukier Artist: ręcznie robione cukierki i lizaki (fantazyjne kształty, różne smaki), świetne na prezent i do powieszenia na choince.

Województwo mazowieckie

  • Siedlce – Kochanówka – nie ma specjalnej oferty świątecznej, ale na specjalne zamówienie restauracja przygotuje dania wigilijne.
  • Warszawa – Sklepy Manufaktura Cukierków oraz Fabryka Lizaków – ręcznie robione cukierki i lizaki (fantazyjne kształty, różne smaki), świetne na prezent do powieszenia na choince.
  • Warszawa – Zdrowe Ciacho: oferta ciast (m.in. makowiec, piernik).

Województwo podkarpackie

Pilzno – Lipiny (między Tarnowem a Rzeszowem) – Gospoda u Wiedźmy: pierogi i uszka bezglutenowe (z kilkunastoma farszami m.in. z kapustą i z grzybami), krokiety z mąki gryczanej oraz wiele innych dań ze stałej bezglutenowej oferty. Pierogi i uszka również w wersji bezmlecznej, bezjajecznej. Pierogi dostępne nie tylko na miejscu w lokalu, ale również w sklepach 7 miastach: Bydgoszcz, Gdańsk, Kraków, Rzeszów, Tarnów, Toruń, Warszawa.

Województwo podlaskie

Białystok – Bistro Zdrowa Micha: m.in. sernik z pieczoną dynią, śliwka w czekoladzie, makowiec z polewą daktylową, torcik kokosowy, pasztet z kaczki z morelami.

Województwo pomorskie

Gdynia – Atelier Smaku: m.in. pierogi z kapustą i grzybami, bigos a’la myśliwski, pasztety warzywne, danie a’la kaczka z jabłkami, danie a’la ryba po grecku, barszcz z grzybami, majonez bez jajek, ciasto piernikowe, mufinki makowe, kutia z ryżu brązowego). W sklepie internetowym, w zakładce Produkty Atelier Smaku znajdziemy listę sklepów w innych miastach, w których można nabyć produkty firmy. Zamówienia do 13 grudnia.

Województwo świętokrzyskie

  • Kielce – Calimero Cafe: słodka bezglutenowa oferta świąteczna.
  • Kielce – Magia Karmelu – ręcznie robione cukierki i lizaki (fantazyjne kształty, różne smaki), świetne na prezent do powieszenia na choince.
  • Kielce – Potrafka: m.in. zupa rybna, karp lub sandacz smażony, śledzie na 2 sposoby, kapusta z grochem, sandacz po grecku, krokiety z kaczką, mięsa pieczone, makowiec, sernik, szarlotka z cynamonem.

Województwo wielkopolskie

  • Poznań – Cukiernia Słodkie bez Cukru: paszteciki z grzybami i kapustą, rolada makowa, piernik z kajmakiem lub powidłami, tarta „pijana śliwka w czekoladzie”, pierniczki Pepperkakor. W ofercie ciasta dla osób z dodatkowymi nietolerancjami oraz dla vegan.
  • Poznań – Cukiernia Podwieczorek: m.in. pierogi z kapustą i grzybami, szynka domowa niepeklowana, makowiec z bakaliami, piernikowa babka bakaliowa, tarta makowo-orzechowa z żurawiną, ciasto czekoladowe z kandyzowaną pomarańczą. W ofercie ciasta dla osób z dodatkowymi nietolerancjami.
  • Poznań – Friendly Food – m.in. pierogi, pasztety mięsne i wegańskie, makowiec, pierniczki, piernik, piernik z powidłami, mandarynkowiec, ciasteczka korzenne, torty.
  • Poznań – Oberża pod Dzwonkiem – m.in.: barszcz czerwony na zakwasie, zupa grzybowa z grzybów leśnych z makaronem, zupa rybna (z ryb białych) wytrawna ze śmietaną, warzywami i zielonym koperkiem, żydowska zupa rybna z karpia z rodzynkami, cynamonem; kapusta z grzybami, groch z kapustą, różne pasztety, śledzie, mięsa, ryby, makowiec, sernik, piernik.
  • Poznań – Piekarnia Pochleb – m.in. uszka, pierogi z kapustą i grzybami, barszcz, pasztety warzywne, piernik Lebkuchen, makowiec, babeczki piernikowe.
  • Poznań – Piekarnia Bezglutenowa BEZ – m.in. bezglutenowe uszka z grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, strucla makowa, keks królewski, torcik makowy, orzechowiec z kajmakiem, piernik z bakaliami i pierniczki.
  • Poznań – Kawiarnia Sorrir Superfood – m.in.: przekładaniec piernikowy, piernik śliwkowy, makowiec pod kruszonką, torcik czekoladowo kawowy dacquoise, torcik czekoladowo karmelowy, przekładaniec orzechowy z kremem chałwowym, ciasto piernikowe z czekoladą, pierniczki korzenne, ciasteczka cynamonowe, imbirowe, daktylowo – orzechowe. Ciasta mogą występować w opcjach: bez glutenu, bez cukru, bez laktozy, wegańskie. Wszystkie słodkości są naturalne bez sztucznych dodatków.
  • Poznań – Manufaktura cukierków Karmelkowo – ręcznie robione cukierki i lizaki (fantazyjne kształty, różne smaki), dobre na prezent świąteczny lub do powieszenia na choince.

Województwo zachodniopomorskie

  • Dźwirzyno – Restauracja Mesa – m.in. barszcz czerwony z krokietem, pierogi z kapustą i grzybami, śledzie po żydowsku z rodzynkami, pasztety mięsne i rybne, karp smażony, terrina łososia, pieczona kaczka z jabłkami i żurawiną, kompot z suszu. Wszystkie dania z oferty po wcześniejszym uprzedzeniu możliwe do realizacji w wersji bezglutenowej.
  • Szczecin – Piekarnia Inusza – makowiec, sernik, piernikowy sernik, piernik z bakaliami. W dniach 9-10 grudzień Piekarnia bierze udział w Jarmarku Bożonarodzeniowym w OFF Marina przy ul. Chmielewskiego 18 na Pomorzanach.
  • Szczecin – Zakręcona Kawiarenka – m.in. strucla makowa, tort makowy, placek migdałowo-cynamonowy, pierniczki, rogaliki czekoladowo-makowe.