Szkolenie w szkole gastronomicznej – relacja

kielce gastronomik 2014W dniu  12 grudnia 2014  r. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się szkolenie pt. “Menu bez glutenu”, uczniów ostatnich klas, którzy niedługo będą kucharzami lub kelnerami.
Jest to pierwsze szkolenie tego typu, które  składało się z części teoretycznej. Oprócz ogólnego  problemu chorych na celiakię i będących na diecie bezglutenowej mieliśmy okazję zaprezentować na czym polega prawidłowe  przygotowywanie i podawanie wykonanych posiłków bezglutenowych. Na naszym spotkaniu staraliśmy się omówić również kwestie związane z czytaniem etykiet na różnych  produktach. Dzięki uprzejmości Dyrekcji Szkoły już niedługo dla szczególnie zainteresowanych tematem w odrębnym terminie zorganizujemy  warsztaty praktyczne.
W naszym szkoleniu wspierały nas Panie dietetyczki z Przychodni Omega  z Kielc oraz nasza koleżanka, również dietetyk, Martyna Samiczak. Szczególne podziękowania kierujemy do Pani Anny Bieniek z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach. Dziękujemy również V-ce Dyrektorowi Piotrowi Świerczynie   za pomoc w  organizacji naszego spotkania i mamy nadzieję na dalszą owocną współpracę.

Michał Kamiński

Dziękujemy Ani i Michałowi za organizację szkolenia i pracę wkładaną w uświadamianie innych w temacie bezpiecznej diety bezglutenowej. Z serdecznymi pozdrowieniami

Zarząd Stowarzyszenia