Twój 1% bada zawartość glutenu w produktach

To dzięki funduszom z 1% podatku możemy sprawdzać, czy producenci oferują nam bezpieczną żywność bezglutenową. Chcemy kontynuować tę akcję dlatego prosimy przekaż 1% swojego podatku na naszą działalność.

Jako pierwsi w Polsce rozpoczęliśmy konsumencką akcję sprawdzania, czy producenci oferują osobom na diecie bezglutenowej bezpieczną żywność. Przez kilkanaście lat, w 24 turach badań przebadaliśmy w akredytowanych laboratoriach aż 539 produktów. To dużo, bo testy były i są nadal  drogie – zbadanie jednej próbki to koszt nawet kilkuset złotych. Aż 60 (!) z nich okazało się niebezpiecznych dla osób na diecie bezglutenowej – zawierały gluten w ilości powyżej dozwolonego poziomu 20 ppm (mg na kg), czasem powyżej 1000 ppm! Wszystkie przypadki przekroczeń zgłosiliśmy do inspekcji sanitarnych, czasem narażając się na nieprzyjemności ze strony niezadowolonych producentów.

Uważamy tę akcję za wielki sukces z wielu powodów:

  • Po pierwsze udało się wyeliminować z rynku wiele źle oznaczonych, niebezpiecznych dla osób z celiakią produktów i znacznie podnieść świadomość tego tematu wśród producentów żywności. Wielu z nich poprawiło jakość surowców, procedur produkcyjnych a przede wszystkim producenci zaczęli sami częściej sprawdzać swoje produkty.
  • Kwestią badań zainteresowały się też instytucje państwowe, również okresowo badając produkty bezglutenowe, co dodatkowo mobilizuje producentów do starań. Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) zwracał się także do naszego Stowarzyszenia z prośbą o wskazanie najważniejszych grup żywności do planowanych badań na zawartość glutenu.
  • Wyniki naszych badań na zawartość glutenu z ostatnich lat napawają optymizmem, bo pokazują, że produkty są coraz lepiej opisywane, a glutenowe wpadki zdarzają się coraz rzadziej.
  • To były dobrze wydane pieniądze. Jeśli też jesteś tego zdania – prosimy pamiętaj o nas przy okazji rozliczania PITu.

Wyniki wszystkich tur badań produktów na zawartość dostępne są tutaj.

Jeśli chcesz rozliczyć swój PIT online możesz to zrobić tutaj.

Nr KRS Stowarzyszenia: 0000273781

Twój 1% bada zawartość glutenu w produktach