V tura badań – ważne wyjaśnienia

W V turze naszych badań konsumenckich na zawartość glutenu oprócz przypraw zbadaliśmy również produkty firm specjalistycznych. Zawartość glutenu w produkcie jednej z firm była niepokojąco wysoka, dużo powyżej 20 ppm (link do wyników).

Była to mąka kukurydziana sprzedawana pod marką Glutenex. O wyniku badań zawiadomiliśmy Inspekcję Sanitarną i Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych z prośbą o interwencję oraz firmę Glutenex. Sprawą zajęła się inspekcja sanitarna z Poznania i poinformowała nas o szczegółowym nadzorze nad Firmą – skan pisma poniżej.

Firma Glutenex poinformowała nas natomiast, że podjęła następujące kroki w celu wyjaśnienia i naprawy zaistniałej sytuacji:

  • Firma zapewnia konsumentów, że nie zdawała sobie sprawy z jakości tej partii mąki, ponieważ dostawca do każdej partii załączał pisemne oświadczenie o bezglutenowości surowca (poniżej skan oświadczenia otrzymanego od Glutenexu).
  • Nastąpiło wycofanie ze sprzedaży zakwestionowanych produktów.
  • Zmieniono dostawcę mąki kukurydzianej. Nowy dostawca zobowiązany został do przedstawiania wyników badań na zawartość glutenu każdej partii surowca.
  • W zakładzie produkcyjnym odpowiednie służby przeprowadziły (i przeprowadzają nadal) szereg kontroli, podczas których pobrano próbki do badań. Wyniki tych badań (nowej partii mąki kukurydzianej, skrobi i grysu kukurydzianego) wskazują, że są one dobrej jakości (wyniki poniżej).

Oświadczenie Firmy w tej sprawie:

Rozumiemy, że zaistniała sytuacja wywołała wzburzenie wśród konsumentów. Podjęte przez Glutenex działania zapobiegawcze dają nadzieję na to, że taka sytuacja już się więcej nie powtórzy, zwłaszcza, że firma jest poddawana skrupulatnym kontrolom.

Poniżej zamieszczamy wyniki badań oraz pismo od inspekcji sanitarnej.

Zarząd Stowarzyszenia

V tura badań – ważne wyjaśnienia