Warsztaty dla dzieci z piekarnią Putka

7 sierpnia 2018 roku w piekarni bezglutenowej Putka przy ul. Tarnowieckiej w Warszawie odbyły się warsztaty z lepienia jagodzianek i rogalików dla dzieci członków naszego Stowarzyszenia.
Na początku spotkania dzieci zostały ubrane w fartuchy, ochraniacze oraz czapki kucharskie i zostały zaproszone na teren piekarni. Pan Marcin, który pełni funkcję „ciastowego”, pokazał dzieciom, w jaki sposób przygotowuje się i wyrabia ciasto na jagodzianki. Następnie pan Czesław, cukiernik, zaprezentował sposób lepienia rogalików. Każde z dzieci miało okazję ulepić własnego rogalika z nadzieniem śliwkowym.

Wyrobione ciasto na jagodzianki zostało podzielone na równe części, a zadaniem dzieci było je równomiernie porozkładać na ogromnej stolnicy. Następnie panowie rozwałkowali ciasto i z pomocą dzieci nakładali na nie wielką szprycą farsz ze świeżych jagód. Pod czujnym okiem specjalistów dzieci uczyły się prawidłowo lepić bułeczki. Mali cukiernicy poradzili sobie z tym zadaniem śpiewająco!

Gdy tylko jagodzianki trafiły do pieca, dzieci zostały zaproszone przez Panią Małgorzatę, kierowniczkę Piekarni Bezglutenowej, na krótką wycieczkę po zakładzie. Podczas rozmów z dziećmi dowiedzieliśmy się, że smakuje im pieczywo i słodkie produkty bezglutenowe Putki, ale że marzą także o pizzy, ciabatce i innych słonych smakołykach.

Na zakończenie spotkania każde dziecko dostało dyplom Małego Cukiernika wraz z torbą pełną bezglutenowych pyszności oraz, co najważniejsze, mogło spróbować świeżutkich ulepionych przez siebie jagodzianek. Zachwytom nie było końca!

Dziękujemy piekarni Putka za organizację warsztatów.

Warsztaty dla dzieci z piekarnią Putka