Warsztaty kulinarne w Białymstoku – pieczywo bezglutenowe

Warsztaty kulinarne w Białymstoku odbyły się 11.09.2018r. Już po raz drugi w gościnnych progach Centrum Aktywności Społecznej w Białymstoku spotkały się osoby z Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Było nas blisko trzydzieścioro – dzieci i rodziców. Tym razem pod okiem jednej z bezglutenowych mam piekliśmy pachnące chleby i bułeczki.
Przygotowaliśmy pieczywo z różnymi zdrowymi dodatkami: czarnuszką, sezamem, pestkami, siemieniem lnianym, ostropestem. Dzieci stanęły nad miskami i własnoręcznie wyrabiały ciasto na chleb. Gdy chlebki wyrastały, zostały przygotowane bułeczki.

Radością było spotkanie po wakacjach i opowiadanie wrażeń z wyjazdów, na których każdy w inny sposób poradził sobie z kuchnią bezglutenową. Nowe osoby (i te, które miały taką potrzebę) mogły porozmawiać z naszą zaprzyjaźnioną dietetyczką, ustalić zasady zdrowego i bezglutenowego jedzenia dopasowane do swoich potrzeb.
Dorośli rozmawiali o planach Stowarzyszenia, wymieniali się informacjami, przepisami. Planowali kolejne spotkania, konferencję, a nawet Międzynarodowy Dzień Celiakii 2019. Dzieci bawiły się i integrowały w kuchni i poza nią przez ponad 3 godziny.

Najlepszą częścią warsztatów (a na pewno najsmaczniejszą) było wspólne zjedzenie pachnących, świeżutkich, jeszcze ciepłych wypieków. Dobrze, że chlebki były okrągłe – „piętek” wystarczyło dla każdego. Gdy wszyscy zjedli pierwszą porcję, nadszedł czas na dodatki. Tym razem chlebek był smarowany masłem i konfiturami domowej roboty. Miło było popatrzeć, jak dzieci zajadają się smakołykami. Po wyjęciu bułeczek z piekarnika okazało się, że dzieci już nie mają miejsca w brzuszkach, więc zjadły tylko po kawałku i dostały po kilka sztuk na wynos.

Spotkanie było udane. Wspólne pieczenie, jedzenie i sprzątanie łączą nas w grupę, która może zrobić coraz więcej. Miłe jest to, że uczymy się teraz od siebie, a dzieci czekają na kolejne warsztaty, żeby się ze sobą spotkać i zjeść coś nowego i smacznego. Następne spotkanie już 9 października 2018r. o 16.30. Będziemy robić zdrowe placuszki, racuszki i foccacię.

Zapraszamy!

Warsztaty kulinarne w Białymstoku – pieczywo bezglutenowe