Warsztaty pieczenia pizzy w Radomiu 31 maja 2025 – relacja

W ostatnią sobotę maja spotkaliśmy się w Akademii Kulinarnej Cook and Talk w Radomiu, aby wziąć udział w warsztatach pieczenia bezglutenowej pizzy. Zajęcia rozpoczęły się punktualnie o 11.00

Warsztaty poprowadziła jedna z członkiń Stowarzyszenia, a zarazem wolontariuszka naszej organizacji z regionu radomskiego. Zostaliśmy podzieleni na duety, w ramach których pod nadzorem Moniki tworzyliśmy włoski przysmak w bezglutenowej odsłonie.

W warsztatach dzielnie brały udział również dzieci. Wspólnie odmierzaliśmy poszczególne produkty i przygotowywaliśmy ciasto do wyrośnięcia. Podczas gdy rosło, my przy kawie i herbacie delektowaliśmy się słodkimi przekąskami, przyniesionymi przez uczestników spotkania. Rozmowom nie było końca. Mniej doświadczeni w diecie bezglutenowej uczyli się od innych, weteranów diety. Wyrośnięte ciasto posmarowaliśmy sosem pomidorowym, dodaliśmy pieczarki, ser żółty, wędlinę bezglutenową i cukinię. Nasze pizze były bardzo kolorowe. Później wszystkie poszły do pieca, a my nie mogliśmy doczekać się efektu. Po wyjęciu gorących wypieków z pieca wszyscy siedliśmy do dużego stołu, by próbować naszych włoskich arcydzieł. I wiecie co? Były przepyszne! Przy stole narodziły się pomysły na następne warsztaty.

Z całego serca pragnę podziękować lokalowi, który otwiera nam swoją kuchnię i pozwala w niej szaleć kulinarnie. Chcę również serdecznie podziękować Monice, która dzielnie mi pomaga w organizacji kolejnych spotkań w regionie radomskim.

Joanna Banachowicz – wolontariuszka Stowarzyszenia z Radomia

Warsztaty pieczenia pizzy w Radomiu 31 maja 2025 – relacja