Warsztaty w Szczecinie – relacja

 

11 grudnia 2010 w Pracowni Gospodarstwa Domowego Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie odbyły się warsztaty pieczenia chleba bezglutenowego.

Było bardzo sympatycznie, uczestnicy dopisali. Po krótkim wprowadzeniu pani Marii Wójcikowskiej z Pracowni Gospodarstwa Domowego przeszliśmy do przygotowywania chleba. Podzieliliśmy uczestników na grupy, każda z grup przygotowywała swój chleb: trzy zostały upieczone w foremkach i piekarniku, jeden w piecyku do pieczenia chleba. W czasie kiedy zaczyn rósł, pan Ireneusz Ligęza z Piekarni Bezglutenowej KIM z Wrocławia opowiedział o procesie pieczenia chleba w ich piekarni, co bardzo zainteresowało uczestników. Pojawiło się dużo pytań, na które cierpliwie odpowiadał. Podczas degustacji produktów z Piekarni KIM oraz upieczonych przez nas był czas na rozmowę (przy kawie i herbacie), poinformowanie uczestników o tematach, jakie podejmowalismy na walnym.

 

Najprawdopodobniej w lutym zorganizujemy kolejne warsztaty, na których będziemy przygotowywać bezglutenowe ciasta.

Dziękujemy bardzo firmie Schär za dostarczenie mąki do przygotowania wypieków i materiały oraz Piekarni Bezglutenowej KIM z Wrocławia za prezentację i dostarczone smakołyki.

Jola Meller