Warsztaty z pieczenia bezglutenowego pieczywa w Szczecinie – relacja

13 kwietnia 2019 roku w Szkole Gastronomicznej w Szczecinie odbyły się warsztaty z pieczenia bezglutenowego pieczywa dla osob nowo zdiagnozowanych. Na początku uczestnicy podzielili się na zespoły i wybrali, co chcą przygotować z zaproponowanych do upieczenia:

  • trzech rodzajów chleba: z mixu bezglutenowego z ziarnami, z mąk jednorodnych (ryżowej, kukurydzianej, amarantusowej i ziemniaczanej), z ziołami,
  • bułek,
  • pity,
  • chałki,
  • pizzy oraz mazurka.

Podczas przygotowywania rozmawialiśmy o właściwej konsystencji oraz specyfice ciasta bezglutenowego, wymienialiśmy się doświadczeniami z pieczenia. W czasie gdy nasze wyroby wyrastały i piekły się, przedstawiłam uczestnikom zasady diety bezglutenowej, zwracając uwagę na to, gdzie najczęściej popełniamy błędy oraz jak poradzić sobie w czasie przeorganizowania domowej kuchni na bezglutenową. Starałam się również odpowiedzieć na zadawane pytania. Po prezentacji przyszedł czas na degustację bezglutenowych wypieków, które wyglądały bardzo apetycznie i pięknie pachniały. Na stole pojawiły się chleby i bułki, puszysta chałka, pizza w dwóch wersjach: jedna tradycyjna, druga z pomidorami i mozzarellą, a na deser świąteczny mazurek z mielonych migdałów.

Uczestnicy mieli też okazję spróbować chleba z kiszonej gryki, który przygotowałam wcześniej. Przy stole toczyły się dalej dyskusje, między innymi na temat żurku bezglutenowego. Okazało się, że przygotowanie różnego rodzaju pieczywa bezglutenowego nie jest aż tak skomplikowane, jak by się wydawało. Na dodatek wypieki mogą smakować i wyglądać nie gorzej niż glutenowe.

Wszyscy uczestnicy dostali przepisy, aby w domu kontynuować pieczenie samodzielnie. Niestety nie mamy żadnych zdjęć z naszego spotkania, ponieważ praca nas tak pochłonęła, że nikt nie pomyślał o dokumentacji fotograficznej (zamieszczone zdjęcie jest z innych warsztatów☺).

Bardzo dziękuję za pomoc w przygotowaniu podczas warsztatów Kasi Z. – chałki, Kasi M. – pizzy, a także pomoc przed i po warsztatach.
Dziękuję uczestnikom warsztatów za niezapomnianą atmosferę i życzę wspaniałych Świąt Wielkiej Nocy.

Jola Meller

Warsztaty z pieczenia bezglutenowego pieczywa w Szczecinie – relacja