Wielkanocny bezglutenowy żurek

Wielkanocny żurek

Jest to jedna z najstarszych polskich zup. W wielu domach jada się go podczas Wielkanocnego Śniadania w wersji bogatej, „na święconce” (dodajemy do żurku jajka, szynkę, kiełbasę i chrzan – wszystko z koszyczka). Jak zrobić bezglutenowy żurek?

Proponujemy kilka sprawdzonych przepisów z forum i z naszych warsztatów. Do dzieła!

Żurek na zakwasie

Przepis na 4-6 porcji
Składniki:

  • 2 l wody
  • 3-5 białych kiełbasek
  • przygotowany wcześniej zakwas ryżowy (przepis poniżej)
  • 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera
  • cebula
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 2 ząbki czosnku roztartego z solą
  • sok z cytryny do zakwaszenia
  • kilka ziemniaków
  • sól, pieprz, majeranek – do smaku

Przekroić obraną cebulę na pół, podpiec na suchej patelni lub nad gazem. Zagotować wodę, dodać obrane warzywa (w całości), ziele angielskie, listki laurowe, posolić (nie za dużo, kiełbaski mogą być słone). Gotować 10-15 minut. Dodać pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki, kiełbaski, roztarty z solą czosnek i gotować aż ziemniaki będą całkiem miękkie. Pod koniec gotowania dodać przygotowany zakwas, doprawić solą, pieprzem, roztartym w palcach majerankiem. Zakwasu dodajemy tyle, aby osiągnąć pożądaną gęstość zupy. Zakwasić sokiem z cytryny (do smaku), odstawić na 2 godziny, aby się „przegryzł”. Pogrzany podawać z jajkiem, kiełbasą itd. Można też doprawić śmietaną.

Jeśli ktoś woli rzadsze zupy, może żurek rozcieńczyć, dodając serwatkę, maślankę lub sok z kiszonych ogórków. Można dodać namoczone 3-4 suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.

Zakwas ryżowy

Składniki:

  • 100g mąki ryżowej bezglutenowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 ziaren pieprzu i 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • ok. 2 szklanki przegotowanej wody
  • kilka łyżek soku z ogórków kiszonych
  • ½ łyżeczki soli

Wsypać mąkę ryżową do litrowego słoika, zalać przegotowaną wodą o temperaturze pokojowej. Dodać przyprawy i sok z ogórków. Przykryć gazą (słoik można obwiązać gumką, aby gaza nie spadała) i odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni. Czas kiszenia zależy od temperatury otoczenia, zwykle to 4-6 dni. Kiedy zakwas będzie już dostatecznie kwaśny, zakręcić słoik i wstawić do lodówki. Zakwas można przechowywać w lodówce przez dłuższy czas.

Żurek „na kromce chleba”

Przepis na 4-6 porcji
Składniki:

  • kawałek surowego boczku wędzonego ok. 10 dag (lub innej wędzonki) lub kilka białych kiełbasek
  • 5 kromek chleba bezglutenowego (najlepiej ciemnego, np. gryczanego)
  • 3-4 suszone grzyby
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • listek laurowy, 3-4 ziarna ziela angielskiego, 8 ziaren pieprzu, sól, pieprz mielony
  • do zabielenia: śmietana lub jogurt naturalny

W niewielkiej ilości wody namoczyć na parę godzin suszone grzyby. Zagotować 2 litry wody, dodać chleb, namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, boczek, obraną cebulę, zmiażdżony czosnek i przyprawy. Gotować aż chleb się rozgotuje. Zakwasić sokiem z cytryny, podprawić śmietaną lub jogurtem, odstawić na 2 godziny, aby się „przegryzł”. Podawać z jajkiem, kiełbasą itd.

Uwagi: żurek jest prosty i szybko się go robi. Jeśli ktoś woli rzadsze zupy, może go rozcieńczyć, dodając serwatkę, maślankę lub sok z kiszonych ogórków. Można do gotowania dodać parę pokrojonych w kostkę ziemniaków. Można też doprawić go jeszcze sporą ilością roztartego w palcach majeranku. Polecamy też roztarcie czosnku z solą, zupa nabiera wyjątkowego smaku. (Autor przepisu z forum: Maciej Stuła)

Żurek Marysi

Przepis na 4-6 osób.
Składniki:

  • mała włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, pół pora, pół selera)
  • cebula
  • łyżka oleju
  • kiełbasa bezglutenowa lub wędzonka (5-10 dkg lub według uznania)
  • 5 ziemniaków
  • 2 łyżki mąki sojowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki mleka w proszku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • liść laurowy, majeranek, ziele angielskie, sól, pieprz, zielona pietruszka
  • dodatki: 2-4 jaja ugotowane na twardo, łyżka kefiru na każdy talerz

Do 2 litrów zimnej wody wrzucić pokrojoną drobno włoszczyznę, czosnek, 2 ziarnka ziela angielskiego, liść laurowy. Zagotować. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju (dla osób na diecie lekkostrawnej tylko podpiec na gazie i posiekać). Dodać do garnka, dorzucić pokrojoną wędzonkę. Gotować na wolnym ogniu. Po 30 minutach dorzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, dodać przyprawy. Po następnych 20 minutach rozrobić w kubeczku z zimną wodą mąkę sojową, ziemniaczaną i mleko w proszku i powoli, mieszając, dodać do zupy. Gotować jeszcze kilka minut do miękkości ziemniaków. Na dnie talerzy ułożyć pokrojone na połówki jaja, posypać posiekaną natką, wlać zupę, dodać kefir.

Uwagi: żurek można zakwasić serwatką albo maślanką. Resztki mięsne (pieczeni, wędlin, kiełbas) są świetną podstawą do żurków poświątecznych. Trzeba je podgotować w wodzie i dodać przyprawy – dwa ząbki czosnku, listek i ziele angielskie, sól, majeranek, pieprz. Dorzucić trochę włoszczyzny, ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować do miękkości ziemniaków. Dolać serwatkę lub maślankę i pogotować jeszcze kilka minut. Zagęścić łyżką mąki gryczanej rozmieszanej w połowie kubeczka zimnej wody. Ta mąka jest wytrawna i pachnie jak zakwas z razowego chleba. Można dodać łyżkę chrzanu. Posypać natką, można dodać jogurtu lub śmietany. Pyszności!  (Autorka: Maria Górzyńska)

Wielkanocny bezglutenowy żurek