Wigilia bezglutenowa – oferta restauracji z MENU BEZ GLUTENU 2012 rok

Dla wszystkich zabieganych przygotowaliśmy ofertę restauracji należących do MENU BEZ GLUTENU, w których można zamawiać świąteczne dania bezglutenowe.

Przy zamawianiu potraw należy zawsze zaznaczyć, że mają być bezglutenowe. Nawet jeśli zamawiane potrawy są naturalnie bezglutenowe ważny jest brak kontaktu z innymi potrawami podczas pakowania. W sprawie szczegółów prosimy kontaktować się już bezpośrednio (telefonicznie lub mailowo) z restauracjami.

Przypominamy też, że opłatki świąteczne bezglutenowe produkują firmy: Bezgluten, Glutenex, Balviten (dostępne w sklepach internetowych w/w firm oraz w wybranych sklepach z żywnością bezglutenową) oraz Christiana Dąbrowscy – zamówienia telefoniczne.

TRIO – Gdynia

W ofercie świątecznej są dostępne następujące bezglutenowe dania: barszcz czysty; grzybowa czysta; ryby gotowane, parowane, smażone np. sandacz smażony po polsku; ryby w galarecie (karp, łosoś, pstrąg, tilapia); pasztety pieczone z zachowaniem zasad diety bezglutenowej; mięsa pieczone, gotowane, duszone (wołowina, wieprzowina, drób. np.  kaczka „Confit” w sosie jabłkowym, polędwiczka cielęca w sosie serowym); kapusta z grochem.

Cukiernia RED – Kraków

Informacja o bezglutenowych wypiekach na stronie cukierni.

POD BARANEM – Kraków

Na okres świąteczny na wynos restauracja Pod Baranem proponuje pierogi oraz uszka bezglutenowe.

Restauracja Percheron w Hotelu Kossak- Kraków

Restauracja proponuje następujące dania świąteczne w wersji bezglutenowej: barszcz czerwony; szynka wieprzowa pieczona w kminku; schab nadziewany śliwką; pieczeń z indyka w aromacie majeranku z sosem z suszonych śliwek i żurawiny; kaczka faszerowana pieczonymi jabłkami i majerankiem; kaczka faszerowana mięsem, pieczonymi jabłkami i majerankiem; kapusta z borowikiem i grochem; sałatka jarzynowa; sałatka śledziowa z ziemniaczkami i świeżym koprem; wigilijna czerwona kapusta z jabłkami i rodzynkami ; kompot z suszu. Restauracja zaprasza na kiermasz świąteczny – informacje na stronie.

Restauracja SKARBIEC – Olsztyn

Restauracja w ofercie świątecznej oferuje: barszcz czerwony z uszkami bezglutenowymi; grzybowa z makaronem kukurydzianym; pierogi bezglutenowe z kapustą i grzybami; ryby (śledź w marynacie; śledź w oleju z cebulką; ryba po grecku, rolada ze szczupaka; karp w galarecie); wędliny własnego wyrobu (pasztet; kiełbasa; baleron; szynka; polędwica); piernik z mąki gryczanej;  kluski kukurydziane z makiem, miodem i bakaliami.

Restauracja WILEŃSKA – Olsztyn

Restauracja proponuje następujące dania świąteczne: szczupak faszerowany; kapusta wigilijna; pieczona pierś kaczki z jabłkami i żurawiną; pasztet „rodem z Wilna” szpikowany śliwkami; pieczony karczek szpikowany czosnkiem; pieczony boczek faszerowany bakaliami; roladka z karpia z rodzynkami. Wykonanie ciasteczek, pierogów oraz uszek  bezglutenowych jest możliwe na indywidualne życzenie. Zamówienia należy składać do 20 grudnia.

Bistro FRIENDLY FOOD – Poznań

Bistro proponuje własne wypieki bezglutenowe: piernik; babkę z makiem; sernik; pierniczki a także ciasta i pierogi producentów bezglutenowych będące w stałej ofercie. Warto podkreślić, że na miejscu można zaopatrzyć się w opłatki wigilijne.

Gospoda u Wiedźmy – Pilzno-Lipiny (między Tarnowem a Rzeszowem)

Gospoda u Wiedźmy w ofercie świątecznej proponuje: barszcz czerwony z uszkami z borowikami lub z pieczarkami; zupę rybną z pierogami z łososia; pierogi i uszka bezglutenowe (z kapustą i z grzybami oraz kilkanaście innych smaków); krokiety z mąki gryczanej oraz wiele innych dań ze stałej bezglutenowej oferty.  Pierogi i uszka dostępne na życzenie w wersji bezglutenowej, bezmlecznej, bezjajecznej.

GOODYFOODY – Warszawa

W ofercie świątecznej catering proponuje: śledź korzenny z cynamonem; ryba po grecku (dorsz); sałatka jarzynowa z pastą z oliwy z oliwek; kaczka (cała) z jabłkami ; udko z kaczki z sosem żurawinowym; sernik tradycyjny goodyfoody (z mąką ziemniaczaną). Zamówienia należy składać do 18 grudnia.

MARGITA Cukiernio-Piekarnia Bezglutenowa – Warszawa

Cukiernia Margita w ofercie świątecznej oferuje bezglutenowe pierogi (wyłącznie na zamówienie – bezmleczne, ale zawierają jajko); świąteczne ciasto makowe;  ciasta drożdżowe z owocami oraz drożdżowe z kruszonką; biszkopt; rolady biszkoptowe; karpatkę; szarlotkę; biszkopciki, ciasteczka (wszystkie wypieki są bezglutenowe i bezmleczne, dodatkowo niektóre ciasta dostępne są również w wersji bez jajek).

Na Zdrowie – catering dietetyczny  filia Łomianki –  Warszawa

W ofercie świątecznej firma proponuje następujące dania bezglutenowe:  pierogi, uszka, pasztet, ciasta (piernik, ciasteczka orzechowe,  szarlotka , ciasto ze śliwkami), tarta ze szpinakiem i fetą, tarta z  brokułami i fetą.

Restauracja OLIWKA – Warszawa

Restauracja proponuje: barszcz wigilijny; pierogi bezglutenowe z kapustą i grzybami; uszka bezglutenowe z grzybami; wigilijne kluski bezglutenowe z makiem; kapusta wigilijna z grzybami; śledzie (3 różne rodzaje); karp w galarecie; szynka pieczona z przyprawami korzennymi w galarecie z owoców leśnych. Możliwość przygotowania również  innych dań z oferty świątecznej, w wersji bezglutenowej (z wyjątkiem ciast). Zamówienia należy składać do 18 grudnia.

Restauracja PRZYSTANEK CHMIELNA – Warszawa

W ofercie świątecznej restauracja oferuje: bezglutenowy pasztet; bezglutenowy makowiec oraz naturalnie bezglutenowy tort bezowy. Zamówienia przyjmowane są do 20 grudnia.

Słony – Warszawa

Restauracja proponuje w ofercie świątecznej: śledzia po polsku, tatara z łososia,  sałatkę jarzynowa, kapustę z grzybami.

VEGAVANI Catering – Warszawa

Restauracja Vegemiasto  w ofercie świątecznej oferuje następujące bezglutenowe dania: pierogi z kapustą i leśnymi grzybami; pierogi z soczewicą i warzywami; pierogi ze szpinakiem, cebulką i tofu; wigilijny bigos ( ze śliwkami, orzechami, bakłażanem i kostką sojową); gołąbki z ryżem i pieczarkami w beszamelowo- pomidorowym sosie; krokiety grochowe z sosem warzywnym a la ryba po grecku; pasztet z soczewicy, warzyw i słonecznika; pasztet z pieczarkowo-sojowy; vege majonez ( na oliwie, bez jajek i bez nabiału); humus – pasta do pieczywa z cieciorki i prażonego sezamu; świąteczny piernik marchewkowy z bakaliami (bez dodatku cukru)  polany czekoladą na syropie z agawy; keks jabłkowo-bakaliowy z karmelem i orzechami.

Wiele potraw nie zawiera nabiału (co jest opisane), a wszystkie dania i wypieki są bez jajek. Zamówienia tylko e-mailem na formularzu umieszczonym na stronie restauracji należy składać do 18 grudnia.

OBIADOMEK – Wrocław

Catering Obiadomek proponuje w ofercie świątecznej następujące dania bezglutenowe: pierogi z kapustą i pieczarkami; uszka z grzybami; pasztet ; makowiec na biszkopcie; ciasto marchewkowe (bardzo zbliżone w smaku do piernika); sernik; jabłecznik; ciasto porzeczkowe oraz  ciasta z oferty stałej mogą być przygotowane w wersji bezglutenowej. Zamówienia przyjmowane są do 15 grudnia (przed godziną 10.00 lub po 18.00). Przy zamówieniu pobierana jest zaliczka.

Jeszcze raz przypominamy, że składając zamówienie zawsze należy zaznaczyć, że dania mają być bezglutenowe.

A kto woli spędzić Święta w pięknym otoczeniu, w górach, Pensjonat i restauracja Tajemniczy Ogród we Frydmanie zapraszają.