Wrocławska Manufaktura Chleba w MENU BEZ GLUTENU

Manufaktura Chleba to piekarnia stworzona z myślą o osobach z ograniczeniami pokarmowymi i chcących odżywiać się zdrowo. Wypieki są w 100% bezglutenowe. Piekarnia właśnie otrzymała nasz certyfikat MENU BEZ GLUTENU.

W Manufakturze Chleba (Wrocław, ul. Brzeska 18 a), tak jak w tradycyjnej piekarni, codziennie przygotowywane są świeże wypieki, słodkie i wytrawne: bułki, paszteciki z kapustą i grzybami, ciasta, różnorodne gatunki chleba na zakwasie oraz bez dodatku drożdży. 

Do wypieku używa się tylko naturalnych mąk, takich jak: jaglana, gryczana, migdałowa, z tapioki, ryżowa itp. Piekarnia specjalizuje się w wypieku chlebów bez konserwantów, dodatków spulchniających i zagęstników. Wypieki mogą być na życzenie klienta personalizowane na przykład poprzez posypanie chleba czarnuszką lub sezamem. Dostać tu można także bezglutenowy zakwas na żurek oraz gotowe dania, np. żurek w wersji wegańskiej i tradycyjnej (mięsnej) w słoikach, wegański pasztet z soczewicy.

Chleby i bułki pieczone są na zakwasie gryczanym, bez polepszaczy i gotowych mieszanek. Wszystkie z nich wytwarzane są metodą rzemieślniczą, lokalnie, z dbałością o jakość. Co ważne wypieki piekarni są też wegańskie. Nie używa się tu bowiem mleka, jaj, miodu, ani masła. W miarę możliwości piekarnia stara się dostosowywać swoje wypieki do potrzeb osób z różnymi innymi alergiami. 

Niektórzy twierdzą, że nie da się upiec chleba bez mąki z glutenem, ani bez substancji zastępujących gluten, np. gumy guar, gumy ksantanowej, polepszaczy smaku i innych spulchniaczy i chemicznych wspomagaczy. Da się! Wypieki z Manufaktury to zdrowe bochny pożywnego chleba. Warto zaznaczyć, iż kasza gryczana stosowana w tutejszych wypiekach jest przebadana i wolna od glifosatu.

Piekarnia działa w tej chwili głównie pod zamówienia, ale zawsze znajdzie się coś w wolnej sprzedaży. Zamówienia można składać przez stronę internetową i telefonicznie.

Wrocławska Manufaktura Chleba w MENU BEZ GLUTENU