Żyj szczęśliwie z celiakią II – relacja z konferencji

26 listopada 2011 w Białymstoku odbyła się druga konferencja z cyklu  „ŻYJ SZCZĘŚLIWIE Z CELIAKIĄ”. Konferencję współorganizowali: Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, Zespół Szkół Gastronomicznych oraz Miejski Ośrodek Doradztwa Metodycznego. Patronat honorowy objęła Klinika Pediatrii, Gastrologii i Alergologii Dziecięcej Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku.

Bardzo ciekawe wykłady na tematy związane z celiakią i dietą bezglutenową wygłosili:

  1. dr hab. Elżbieta Jarocka – Cyrta, specjalista gastrolog, UDSK w Białymstoku (Czym jest dieta bezglutenowa i dlaczego niektórzy ludzie muszą jej przestrzegać przez całe życie?)
  2. Anna Klimek, psycholog kliniczny UDSK w Białymstoku (Choroba przewlekła dziecka w życiu rodziny)
  3. Elżbieta Babicz, doradca metodyczny wychowania i profilaktyki, MODM Białystok (Szkoły promujące zdrowie otwarte na potrzeby dzieci na specjalistycznych dietach)
  4. Grażyna Konińska, (dietetyk), Paulina Sabak (MENU BEZ GLUTENU i inne programy realizowane przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej)
  5. Barbara Sawicka, wicedyrektor ZSG w Białymstoku (Dla chcącego nic trudnego! – o przygodzie z dietą bezglutenową młodzieży z ZSG)

Po wykładach odbyła się degustacja potraw bezglutenowych przygotowanych przez uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych, realizujących projekt „Odżywiam się zdrowo, gdy wiem, co jem” pod kierunkiem pań Barbary Sawickiej i Agnieszki Januszkiewicz.

Po konferencji chętni wzięli udział w warsztatach kulinarnych. Pod doświadczonym okiem profesjonalnego kucharza, pani Agnieszki Januszkiewicz, powstały sałatka (bezglutenowa oczywiście), chleb bezglutenowy oraz bezglutenowe ciasto czekoladowe.

Było bardzo sympatycznie, uczestnicy dopisali. Na miejscu można było zakupić książki z bezglutenowymi przepisami i otrzymać bezpłatne poradniki wydane przez nasze Stowarzyszenie.

Bardzo dziękujemy wszystkim osobom zaangażowanym w zorganizowanie spotkania oraz wszystkim uczestnikom  konferencji.

Bardzo gorąco dziękujemy także naszym niezawodnym sponsorom – firmie Bezgluten oraz Schär za wszystkie bezglutenowe pyszności.

Od Zarządu – A my bardzo dziękujemy Eli, która jak zawsze włożyła dużo serca w zorganizowanie spotkania.