Zmiany w przepisach – ważne dla bezglutenowców

6 lipca 2011 Parlament Europejski przyjął istotne dla nas przepisy w sprawie znakowania środków spożywczych.

Nowe rozporządzenie uchyli dyrektywę 2000/13 dotyczącą zasad znakowania, a także dyrektywę 90/496 o znakowaniu wartością odżywczą. Zmiany, które wprowadza nowe rozporządzenie, dotyczą np. obowiązkowej konieczności podawania na opakowaniu wartości odżywczej produktu, informacji o kaloriach, zawartości tłuszczu, tłuszczów nasyconych, węglowodanów, cukrów, białek i soli. Natomiast co ważne dla osób z nietolerancjami pokarmowymi, na liście składników muszą pojawić się informacje o zawartości alergenów w sposób wyszczególniony. Ułatwi to znacznie znalezienie informacji o nich na opakowaniu oraz umożliwi świadomy wybór konsumentowi.

Szczególnie ważny dla nas bezglutenowców jest fakt powstania obowiązku informowania o zawartości alergenów w daniach podawanych w stołówkach bądź restauracjach. Kwestią indywidualną każdego kraju członkowskiego będzie, czy taka informacja pojawi się ustnie podczas zamawiania dania czy będzie zamieszczona w menu. Ten przepis nowego rozporządzenia cieszy nas szczególnie, gdyż bezglutenowy konsument będzie mógł otrzymać rzetelną informację na temat zawartości alergenów w daniach.

Wprowadzenie nowych przepisów ma na celu poprawę czytelności informacji o produkcie spożywczym, aby umożliwić konsumentowi świadomy, prawidłowy wybór.

Mamy nadzieję, że konieczność informowania o alergenach także w restauracjach spowoduje wzrost świadomości jak ważnym i rosnącym zjawiskiem są nietolerancje pokarmowe. Być może dzięki temu więcej restauracji i kawiarni spojrzy przychylniejszym okiem na bezglutenowców.

Podmioty sektora spożywczego mają 3 lata na zastosowanie się do nowych zasad znakowania żywności. Zainteresowanych treścią całego rozporządzenia odsyłamy na stronę Europarlamentu