Znów wycofanie chrupek z powodu glutenu!

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące obecności glutenu w chrupkach kukurydzianych (marka Tygryski) oznakowanych przez producenta jako bezglutenowe. Stwierdzono obecność glutenu powyżej 20 mg/kg. Dotyczy to tej samej firmy, co poprzednie ostrzeżenie, o którym pisaliśmy niedawno TUTAJ.

Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa produktu: Tygryski Chrupki kukurydziane o smaku toffi 70 g (produkt oznakowany jako bezglutenowy)
Numer partii: A0430
Najlepiej spożyć przed końcem: 01.2026
Producent: TBM Sp. z o.o., Kolejowa 7A, 27-415 Kunów

Jak czytamy na stronie GIS: „Firma TBM Sp. z o. o. niezwłocznie po otrzymaniu informacji o stwierdzonej niezgodności podjęła działania mające na celu wycofanie produktu z rynku oraz poinformowała odbiorców o zaistniałej sytuacji. Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu i prowadzą postępowanie wyjaśniające w sprawie.”

Zdjęcia zamieszczone w tym tekście pochodzą ze strony.

Osoby z celiakią lub inną formą nietolerancji glutenu nie powinny spożywać produktu, gdyż może to wywołać niepożądane reakcje zdrowotne.

Znów wycofanie chrupek z powodu glutenu!