Aktualności
Konferencja dla dietetyków – relacja
Od kilku lat rynek produktów bezglutenowych w Polsce intensywnie się rozwija. Przybywa producentów, pojawiają się nowe, smaczne produkty. Z drugiej strony zmieniają się też zagrożenia. Gluten potrafi pojawić się w pozornie bezpiecznych produktach (np. w cukrze waniliowym!). Dodatkowo od dwóch lat nasze Stowarzyszenie prowadzi Punkt Informacyjno-Konsultacyjny, co pozwala nam bardzo precyzyjnie określić jakie są największe problemy osób na diecie bezglutenowej i jakich porad oczekują oni od dietetyków. To wszystko sprawiło, że postanowiliśmy przygotować wyjątkową konferencję szkoleniową – specjalnie dla aktywnych zawodowo dietetyków, aby mogli zaktualizować swoją wiedzę dotyczącą diety bezglutenowej.
Okazało się, że również dietetycy czuli, że taka „aktualizacja” jest im potrzebna – nasza konferencja cieszyła się olbrzymim zainteresowaniem. Mimo że dwukrotnie powiększyliśmy liczbę miejsc (do 120 osób), nie wszyscy chętni mogli się zapisać. Mamy już dużą grupę chętnych na następną edycję.
Konferencję „Dieta bezglutenowa 2011” przygotowaliśmy wspólnie z oddziałem warszawskim Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Uczestnicy wysłuchali wykładów:
- Diagnostyka serologiczna i genetyczna celiakii – mgr Paweł Krzemień, Euroimmun
- Jakie inne choroby oprócz celiakii i alergii na gluten leczy się dietą bezglutenową? – dr Saeed Bawa, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW
- Dieta bezglutenowa – podstawy i najczęstsze pytania – dr Anna Stolarczyk, Centrum Zdrowia Dziecka
- Długotrwałe stosowanie diety – zagrożenia (m.in. niedobory) – dr Joanna Myszkowska-Ryciak, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW
Bardzo dziękujemy wykładowcom, którzy bezinteresownie poświęcili swój wolny czas, by przygotować i wygłosić ciekawe prezentacje.Drugą część konferencji stanowiły warsztaty praktyczne, podczas których dietetycy mogli przekonać się jak wygląda dieta bezglutenowa w praktyce. Piekliśmy wspólnie ciasto i gotowaliśmy różne makarony. Uczestnicy warsztatów mogli też spróbować jak smakują bezglutenowe słodycze i – co cieszyło się największym zainteresowaniem – różne rodzaje chleba (pieczone w domu, chleby od specjalistycznych producentów, chleby po obróbce cieplnej, odparowane itd).
Na warsztatach zaprezentowaliśmy też aktualną sytuację na rynku bezglutenowym w Polsce: producenci, dostępność produktów bezglutenowych, a także opowiedzieliśmy o działalności Stowarzyszenia (m.in. akcja licencjonowania znaku przekreślonego kłosa i badania zawartości glutenu w produktach).
Wszyscy uczestnicy naszej konferencji dostali specjalne certyfikaty, a chętni będą umieszczeni w przygotowywanym przez nas wykazie dietetyków.
Dziękujemy bardzo firmom: Bezgluten, Balviten, Glutenex, Schar, Italmex oraz Ekoprodukt za przesłanie nam swoich produktów do wypieków i degustacji. Bardzo zależało nam, by uczestnicy konferencji mogli spróbować jak smakują bezglutenowe wyroby i aby mogli z przekonaniem mówić swoim pacjentom, że dieta bezglutenowa nie jest teraz taka straszna 😉
Specjalne podziękowania należą się dr Ewie Lange z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, za pomoc przy tej konferencji i akceptację różnych pomysłów Stowarzyszenia już od 5 lat.
Anna Marczewska