Bezglutenowe zakupy

Bezglutenowe zakupy na początku mogą być trudne. Jak nie zagubić się w świecie „pełnym glutenu”?

  • Dokładnie zapoznaj się z listą produktów zabronionych i dozwolonych. Zwróć uwagę na składniki mogące być ukrytym źródłem glutenu. Na początku można zabierać ze sobą taką listę na zakupy, z czasem przestanie to być konieczne.
  • Zawsze bardzo uważnie czytaj skład każdego produktu spożywczego – najlepiej jeszcze w sklepie. Jeśli nie jesteś pewien, czy dany produkt nie zawiera glutenu (niedozwolonej skrobi, białka roślinnego, słodu jęczmiennego itp.), zrezygnuj z zakupu.
  • Staraj się kupować produkty jak najmniej przetworzone.
  • Jeśli masz wybór – kupuj produkty certyfikowane, oznaczone znakiem Przekreślonego Kłosa, w dalszej kolejności te opisane jako „produkt bezglutenowy”.
  • Jeśli na opakowaniu produktu, który chcemy kupić, nie ma znaku lub napisu „bezglutenowy”, trzeba dokładnie zapoznać się z listą składników i je przeanalizować.
  • Należy unikać kupowania produktów na pamięć. W każdej chwili producent może zmienić skład produktu.
  • Jeśli produkt zawiera białko roślinne, skrobię modyfikowaną, aromat lub inny składnik bez wskazania pochodzenia (np. skrobia modyfikowana kukurydziana), to w domyśle jest on bezglutenowy. Gdyby miał zawierać gluten, musiałoby to być zaznaczone, np. skrobia modyfikowana pszenna, skrobia modyfikowana (z pszenicy) lub skrobia modyfikowana (zawiera gluten).
  • Należy unikać bardzo tanich, nieznanych produktów. Im bardziej znana jest firma, której produkt zamierzamy kupić, tym większa jest szansa na wiarygodną etykietę.
  • Chleby, bułki czy mieszanki mąk do wypieku chleba lub ciast muszą mieć opis na etykiecie, że jest to produkt bezglutenowy. Pieczywo bezglutenowe musi być w szczelnie zamkniętym opakowaniu jednostkowym, jeśli jest sprzedawane w sklepie, gdzie obecne jest również pieczywo zawierające gluten. Wyjątkiem od tej zasady jest pieczywo bezglutenowe sprzedawane w piekarniach 100% bezglutenowych (np. z programu MENU BEZ GLUTENU), gdzie mimo braku zamkniętych opakowań nie istnieje ryzyko zanieczyszczenia produktu glutenem.
  • Osobom na diecie bezglutenowej nie wolno kupować pieczywa pochodzącego z tradycyjnych piekarni.  W miejscu, gdzie stale pyli mąka pszenna, przy użyciu tych samych maszyn, nie da się wypiec bezglutenowego chleba.

Produkt bezglutenowy

W Rozporządzeniu Wykonawczym Komisji UE nr 828/2014 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności, uściślono, kiedy produkt można nazwać produktem bezglutenowym. W związku z tym produktem bezglutenowym możemy nazwać produkt, który zawiera poniżej 20 ppm glutenu, czyli 20 miligramów glutenu na 1 kg produktu. Taki opis na etykiecie oznacza, ze producent przeznaczył swój produkt dla osób, które glutenu nie tolerują lub unikają i jest pewny, że jego produkt jest bezpieczny. I tak zazwyczaj jest. Choć niestety nie zawsze. Świadczą o tym wyniki badań produktów spożywczych na zawartość glutenu przeprowadzonych w ramach akcji konsumenckiej Stowarzyszenia.

Oznaczanie glutenu na etykiecie

Producent musi zaznaczyć w składzie na etykiecie składniki alergenne, w tym zawierające gluten, jeśli zostały one użyte w procesie produkcji. Zwykle są one wyróżnione pogrubioną czcionką lub podkreślone (Rozporządzenie (UE) 1169/2011, załącznik II), np. „mąka pszenna„, „słód jęczmienny„.

Uwaga: 

  • nie kupujemy produktów, na których etykietach widnieje informacja typu: „może zawierać gluten” lub „w zakładzie używany jest gluten”.
  • ostrzeżenie o glutenie może być umieszczone w dowolnym miejscu na etykiecie. Dlatego należy obejrzeć całe opakowanie.

Znak Przekreślonego Kłosa

Z żywnością oznaczoną znakiem towarowym Przekreślony Kłos sprawa jest jasna – to pewne, bezpieczne, sprawdzone według Standardu AOECS produkty z audytowanych zakładów, dlatego warto takie wybierać podczas zakupów. Znak towarowy Przekreślony Kłos na opakowaniu (wraz ze znajdującym się pod nim numerem licencji) oznacza, że mamy do czynienia z regularnie badanym produktem bezglutenowym, a zakład produkcyjny jest audytowany pod kątem bezpieczeństwa produkcji.

Na naszych stronach: celiakia.pl i przekreslonyklos.pl jest dostępny: wykaz polskich produktów z licencją. Zanim nabierze się wprawy w rozpoznawaniu czy dany produkt jest bezpieczny, warto kupować produkty ze znakiem towarowym Przekreślony Kłos.

Gdzie kupować produkty bezglutenowe?

Przez ostatnie lata dostępność żywności bezglutenowej bardzo się poprawiła. Praktycznie w każdym większym sklepie możemy znaleźć produkty bezglutenowe.

Wyroby producentów specjalistycznej żywności bezglutenowej, jak pieczywo, makarony, mąki, ciasta bezglutenowe  można kupić:

  • w większości dużych marketów czy sieci handlowych (np. Biedronka, Netto, ALDI, Lidl, Carrefour, Auchan, Żabka itd.).
  • w sklepach ze zdrową żywnością
  • w sklepach internetowych ze zdrową żywnością
  • w sklepach internetowych prowadzonych przez specjalistycznych producentów

Również bezglutenowe wędliny są dobrze dostępne. Ponad 20 firm z tej branży, w tym wielu ogólnopolskich producentów, oznacza swoje wyroby znakiem towarowym Przekreślony Kłos. Jest w czym wybierać.