Bezglutenowe zakupy

Bezglutenowe zakupy

– problem wszystkich początkujących bezglutenowców. Jak znaleźć bezpieczną żywność bezglutenową? Poniżej przedstawiamy rady jak nie zagubić się w świecie „pełnym glutenu” kiedy jest się początkującym bezglutenowcem.

  • Na naszym rynku jest coraz więcej polskich producentów oferujących bezpieczne produkty.  Dostępne są również produkty firm zagranicznych.
  • Produkty bezglutenowe dostępne są praktycznie we wszystkich w sieciach handlowych (Biedronka, Lidl, Netto, Auchan, Carrefour itd), a także mniejszych sklepach (np. Żabka)
Znak Przekreślonego Kłosa

licencjonowany znak Przekreślonego Kłosa

Z żywnością oznaczoną licencjonowanym znakiem Przekreślonego Kłosa sprawa jest jasna – to pewne, bezpieczne, sprawdzone pod kątem odpowiednich standardów produkty, dlatego starajmy się takie wybierać podczas zakupów.. Jeżeli produkt nie jest tak oznaczony lub opisany jako bezglutenowy:

  • Dokładnie zapoznaj się z listą produktów i zabronionych i dozwolonych . Zwróć uwagę na składniki, na które trzeba uważać (możliwe ukryte źródła glutenu). Na początku można zabierać ze sobą taką listę na zakupy – z czasem przestanie to być konieczne.
  • Zawsze bardzo uważnie czytaj skład każdego produktu spożywczego – najlepiej jeszcze w sklepie. Jeśli nie jesteś pewien, czy dany produkt nie zawiera glutenu (niedozwolonej skrobi, białka roślinnego, słodu jęczmiennego itp.), zrezygnuj z zakupu.
  • Staraj się kupować produkty jak najmniej przetworzone, możliwie wolne od konserwantów i sztucznych składników.
  • Pamiętaj, że im bardziej znana jest firma, której produkt kupujesz, tym większa jest szansa na wiarygodną etykietę – unikaj tanich, niesprawdzonych produktów.

Więcej na temat zagranicznych producentów żywności bezglutenowej można znaleźć na forum.

Czytanie etykiet

Producent musi zaznaczyć na etykiecie składniki alergenne – zwykle są one wyróżnione pogrubioną czcionką lub podkreślone. Producent nie musi znakować z wyraźnym odniesieniem do nazwy składnika alergennego:

  • syropów glukozowych na bazie pszenicy w tym glukozy (dekstrozy) oraz produktów z nich wytworzonych, jeżeli stopień , w jakim zostały przetworzone, nie może zwiększyć poziomu alergenności oszacowanej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa żywności (EFSA) dla produktu, z którego się wywodzą,
  • maltodekstryny na bazie pszenicy oraz produktów z nich wytworzonych, jeżeli stopień, w jakim zostały przetworzone, nie może zwiększyć poziomu alergenności oszacowanej przez EFSA dla produktu, z którego się wywodzą,
  • syropów glukozowych na bazie jęczmienia,
  • zbóż wykorzystywanych w destylatach do napojów spirytusowych.

W przypadku wykrycia nieprawidłowości związanych z oznakowaniem produktu spożywczego konsument może składać skargę do każdego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej szczebla wojewódzkiego i powiatowego.
Pamiętajmy, że również my, konsumenci powinniśmy wymagać od producentów stosowania się do przepisów, które są niezbędne do prawidłowego przestrzegania diety bezglutenowej.