Aktualności
XII Międzynarodowy Dzień Celiakii – program pikniku
3 czerwca w Warszawie odbędzie się nasz piknik naukowy pt. „Dieta bezglutenowa dla małych i dużych” z okazji XII Międzynarodowego Dnia Celiakii. Zapraszamy członków Stowarzyszenia. Dla dzieci zaplanowaliśmy bezglutenowy Dzień Dziecka. Zapisy osób dorosłych jeszcze trwają, lista dzieci jest już zamknięta. Będą wykłady, dyskusje ze specjalistami, możliwość wykonania pomiaru składu ciała, specjalny program dla dzieci. Nasi Partnerzy przygotowują degustacje produktów z licencjonowanym symbolem Przekreślonego Kłosa. Zaplanowaliśmy również trzy pokazy kulinarne, a wśród nich po raz pierwszy pokaz bezglutenowej kuchni molekularnej!
Wykłady będą się odbywać w Auli Głównej, pokazy kulinarne oraz prezentacje firm w Sali Wystawowej, Dzień Dziecka i atrakcje dla dzieci w Sali Konferencyjnej oraz dodatkowej małej sali przeznaczonej do zabaw plastycznych. Porady lekarzy i dietetyków – przy Auli Głównej. Pomiar składu ciała – w jednej z sal niedaleko Auli.
Partnerem Głównym XII MDC jest firma Balviten.
Partnerzy: ALAB, Euroimmun, Glutenex, HERT, Light Box, Dr.Oetker, Polfoods, Piekarnia Putka, Sanprobi, Schär, Zdrowa Micha. Podczas imprezy obecni będą również Atelier Smaku oraz Weronika Madejska, autorka bloga Natchniona.pl.
Poniżej przestawiamy szczegółowy program imprezy:
- 8:30 – 9:45 – Rejestracja uczestników
- 9:45 – 10:00 – Rozpoczęcie XII Międzynarodowego Dnia Celiakii w Auli Głównej
- 10:00 – 10:30 – „Gluten FREE – wolność czy ograniczenie?” – Paulina Sabak-Huzior, Zarząd Stowarzyszenia
- 10:30 – 11:00 – „Meandry diety bezglutenowej” – dr inż. Joanna Rachtan-Janicka, SGGW
- 11:00 – 11:20 – „Jak świadomie żyć z celiakią?” – dr n. med. Dorota Musiał, EUROIMMUN POLSKA
- 11:20 – 12:00 – Celiakia i dieta bezglutenowa w pytaniach i odpowiedziach – dyskusja ze specjalistami
Przerwa w wykładach w godz. 12:00 – 13:30, a w tym czasie:
- 12:00 – 12:30 – Pokaz bezglutenowej kuchni molekularnej
- 12:30 – 13:00 – Pokaz kulinarny Weroniki Madejskiej dla dzieci „Jak zrobić pyszne smoothie i mus czekoladowy?”
- 13:00 – 13:30 – Bezglutenowa kuchnia wegańska Atelier Smaku – pokaz Joli Słomy i Mirka Trymbulaka
- 12:30 – 13:30 – Obiad dla wszystkich uczestników pikniku, kawa, herbata
- 12:00 – 13:00 – Porady specjalistów, pomiary składu ciała
- 13:30 – 14:00 – „Zmiany w jamie ustnej w przebiegu celiakii” – prof. dr hab. n.med. Tomasz Konopka, UM Wrocław
- 14:00 – 14:30 – „Szczepienia, immunoterapia i monitorowanie celiakii”, dr n. med. Katarzyna Kondej-Muszyńska, UDSK Białystok
- 14:30 – 14:45 – „Mikrobiota jelitowa w zdrowiu i w celiakii” – mgr farm. Maria Pieniążek-Jakubczak, Sanprobi
- 14:45 – 15:00 – Dyskusja ze specjalistami
Przerwa na kawę
- 15:15 – 17:00 Walne Zgromadzenie Członków Stowarzyszenia (w razie braku quorum Walne Zgromadzenie w II terminie rozpoczniemy o godz. 15:30). Podczas Walnego przedstawimy sprawozdanie merytoryczne i finansowe z działalności Stowarzyszenia oraz porozmawiamy o planach na najbliższą przyszłość.
Program Dnia Dziecka
- 9:00 – 10:00 – Rejestracja dzieci uczestniczących w Dniu Dziecka w Sali Konferencyjnej na dole
- 10:15 – 10:30 – Przywitanie dzieci przez animatorów, quizy i zagadki z nagrodami
- 10:30 – 11:10 – Interaktywne przedstawienie teatralne „Alicja w Krainie Czarów”
- 11:10 – 12:00 – Muzyczne i ruchowe zabawy integracyjne
W godzinach 12:00 – 13:30 przerwa na obiad i pokaz kulinarny Weroniki Madejskiej na Sali Wystawowej
- 12:30 – 13:00 – Pokaz kulinarny Weroniki Madejskiej: „Jak przygotować pyszne smoothie i mus czekoladowy?”
- 13:30 – 14:00 – Występ iluzjonisty
- 14:00 – 14:20 – Konkurs wierszy i piosenek z nagrodami
- 14:20 – 14:40 – Upominki z okazji Dnia Dziecka dla wszystkich uczestników zabawy
- 14:40 – 15:00 – Pokaz i tworzenie kreacji balonowych kreacji
Przez cały czas w małej sali:
- 2 Stanowiska malowania buziek
- Warsztaty plastyczne „Filcowe cuda” – dzieci przy pomocy animatora tworzą z kolorowego filcu, guzików i innych ozdób portmonetki, kieszonki na telefon, broszki oraz co tylko im przyjdzie do głowy.